latinica  ћирилица
20/01/2020 |  10:57 | Аутор: СРНА

Зеленски: Позитивни резултати дијалога са Путином

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да дијалог са предсједником Русије Владимиром Путином већ доноси позитивне резултате.
Владимир Зеленски - Фото: AP
Владимир ЗеленскиФото: AP

Зеленски је за лист "Тајмс оф Израел" рекао да је дијалог са Путином почео и да су њих двојица више пута разговарали телефоном.

- Направили смо формат за наш дијалог чији су исход неке осјетљиве одлуке. Вратили смо наше затворенике, наше бродове. Успјели смо да се усагласимо у вези са форматом Нормандијске четворке, након три године без састанака. Након тога смо извршили највећу размјену затвореника - нагласио је Зеленски.

Зеленски је додао да мисли да Путин разумије његов став да је Украјина независна и највећа земља у Европи, пренио је ТАСС.

Говорећи о постизању мира у Украјини, предсједник те земље рекао је да никада не би вршио функцију предсједника без тог циља, уз напомену да би волио да се мировни процес у Донбасу много брже одвија.

- Постоје веома компликована питања. Видим напредак јер је број случајева размјене ватре знатно смањен, али је то и даље присутно - додао је Зеленски.

Путин и Зеленски први пут су телефоном разговарали 11. јула 2019. године, мјесец и по након што је украјински предсједник преузео дужност. Они су након тога неколико пута разговарали телефоном.

Први састанак двојице лидера одржан је 9. децембра у Паризу током самита Нормандијске четворке.