latinica  ћирилица
20/01/2020 |  12:55 | Аутор: СРНА

Владика Атанасије: Црногорци 1918. нису постојали као нација

Његово преосвештенство умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије поручио је данас предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу да Србија није могла 1918. године да узме храмове Црногорцима будући да тада нису постојали као нација.
Умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије - Фото: СРНА
Умировљени владика захумско-херцеговачки и приморски АтанасијеФото: СРНА

Владика Атанасије је подсјетио да је Ђукановић недавно изјавио да они неће отимати храмове, али и да је те храмове, наводно, Србија 1918. године присвојила себи.

- Господине Ђукановићу, кад је постала та чувена нација? Не држава - друго је држава, а друго нација. Вас је створио Лењин као нацију - рекао је владика Атанасије за Радио "Светигору".

Он је навео да је Лењин 1920. године изјавио да на Балкану неће бити комунизма док се не сломи кичма српском народу.

- И они су послије преко Тита 1945. године прогласили те новопечене нације. Исто као у Украјини која се звала Малорусија. Има Бјелорусија и Великорусија, а они су направили од Украјинаца нацију - рекао је владика Атанасије.

Владика Атанасије је истакао да Србија, будући да Црногорци нису постојали као нација 1918. године, није могла да им узме храмове.

- То је био један народ све до 1945. године. И како смо онда могли да присвојимо храмове. Митрополит Митрофан Бан, који је био митрополит на Цетињу, био је први предсједавајући Заједничког сабора када су се обједињавале наше покрајинске цркве, подијељене прије тога Аустроугарском, Млетачком, Отоманском империјом - рекао је владика Атанасије.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки поручио је Ђукановићу да прво научи историју, да се смири и врати своме поријеклу.

- Он је отпадник од свога народа и хоће свима себе да наметне као мјеру. Нажалост, то су претензије свих властодржаца. Старо је правило да власт квари човјека - рекао је владика Атанасије.