latinica  ћирилица
20/01/2020 |  15:03 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Голић: Подршка смањењу утицаја индустријских постројења

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас да подржава пројекте који доприносе смањењу утицаја индустријских постројења на животну средину.
Сребренка Голић - Фото: СРНА
Сребренка ГолићФото: СРНА

Голићева је у разговору са делегацијом Рафинерије нафте "Брод" и хрватске компаније "Кродукс плин" подсјетила да је Министарство за просторно уређење издало грађевинску дозволу Рафинерији за изградњу унутрашње инфраструктуре природног гаса, саопштено је из овог министарства.

- Ради поједностављивања поступка и брже реализације пројекта, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију ће, у складу са позитивним законским прописима и досадашњом праксом, дати сагласност надлежном органу у Хрватској да изда одговарајуће дозволе за санацију моста на Сави и пренамјену и санацију продуковода. Помоћи ћемо да буду обезбијеђене и потребне сагласности надлежних органа на нивоу БиХ - рекла је Голићева.

Представник Рафинерије нафте "Брод" Андреј Галицки је обавијестио Голићеву да су грађевински радови на изградњи унутрашње инфраструктуре природног гаса у највећем дијелу завршени, те да је планирано да први кубици гаса кроз директни гасовод у Рафинерију уђу у трећем кварталу ове године.

На састанку је представљен обим пројекта гасификације Рафинерије нафте "Брод", као и резултати испитивања стања моста преко Саве, који сада служи искључиво као носива конструкција цјевовода.

Према истраживањима, мост захтијева санацију, која подразумијева замјену челичних ужади моста и држача цијеви.

Испитивања стања продуктовода од Слободнице до Рафинерије нафте "Брод" су показала да пренамјена у гасовод представља рјешење које је грађевински најједноставније, најприхватљивије с аспекта заштите животне средине и најбрже изводљиво.