latinica  ћирилица
20/01/2020 |  16:27 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Српског војника заробили, па му наредили да прикупља тијела убијених Срба

На суђењу Атифу Дудаковићу и 15 припадника 5. корпуса, оптужених за ратни злочин над Србима свједочио је Миле Рибић, којег су у јесен 1995. године, заробили припадници тзв. АРБиХ.

Рибић је рекао да је са осталим заробљеницима прикупљао тијела убијених Срба у Босанском Петровцу и да их је сахрањивао у заједничке гробнице.

Свједок Радојка Ковачевић изјавила је да је због напада муслиманске војске, у јесен 1995. била приморана да напусти родно село у околини Петровца.

"Очи у очи" у судници - српски војник и командант војске која га је заробила. Не би се то десило да Рибић није остао да помогне једној породици са малом дјецом јер им се покварио аутомобил којим су бјежали. Заточен је заједно с њима у Петровцу, којим је већ овладао 5. корпус. Након 4-5 дана наређено му је да прикупља убијене Србе у граду. За дан су скупили 11 тијела убијених војника и цивила.

- Први леш нашли смо у кући код болнице, касније смо их налазили по двориштима кућа. Наше је било да их умотамо у ћебе, па би потом наилазио камион који би их механичком "руком" за утовар балвана покупио и стављао на камион - свједочио је Рибић.

Тијела убијених Срба сахрањивана су у заједничку гробницу код мотела на излазу из Петровца, ка Бихаћу.

- Код мотела је била ископана рупа, гробница. У њу је камион "испустио" тијела, а ми смо их лопатама затрпавали земљом - наставио је Рибић свједочење.

И у селу Крњеуша код Петровца, Рибић jе свједочио о бруталности 5. корпуса, у заједничку гробницу сахранио је осам млађих мушкараца који су били у униформама Војске Републике Српске. Одбрана оптужених није дозволила да говори о 135 дана заробљеништва јер то није обухваћено оптужницом и то сматра неважним.

Истовремено, испитивали су га о његовој јединици, командирима, ратиштима, наводним нападима на Бихаћ, што опет никакве везе нема са операцијом 5. корпуса тзв. Армије РБиХ "Сана 95", када је из четири крајишке општине етнички очишћено српско становништво.

- Крећемо зато што смо морали да кренемо, због муслимана. Сви који су могли кренули су, ко није могао остао је. Мој свекар Никола је остао и никада га више нисмо видјели - испричала је Ковачевићева.

Оптужница терети Дудаковића и њему подређене официре и војнике 5. корпуса за систематски прогон и убиство више од 300 Срба, уништавање њихове имовине и паљење 38 српских православних цркава. Дио оптужнице односи се и на ратне злочине над муслиманима, лојалним Фикрету Абдићу.