latinica  ћирилица
20/01/2020 |  18:59 ⇒ 19:03 | Аутор: СРНА

Сви да се укључе у рјешавање проблема одлагалишта на Трговској гори

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац у разговору са министром екологије и туризма Федерације БиХ Едитом Ђапо о изградњи одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори истакао је да је неопходно да се сви нивои власти у БиХ укључе у рјешавање овог проблема и да заједно планирају наредне активности.
Кошарац-Ђапо - Фото: СРНА
Кошарац-ЂапоФото: СРНА

Наводећи да је ово питање један од кључних приоритета Министарства, Кошарац је истакао да ће уложити максималан труд како би се у дијалогу са Хрватском дошло до рјешења које ће бити у интересу свих грађана БиХ.

Он је изразио спремност да Министарство на чијем је челу координише политику других нивоа власти ради спречавања изградње спорног одлагалишта на самој граници са БиХ.

Кошарац је рекао да ће афирмисати партнерски однос са надлежним ентитетским министарствима у складу са уставним и законским надлежностима, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

С тим у вези, он је информисао Ђапо да је недавно о питању изградње одлагалишта нуклеарног отпада на локалитету Трговска гора разговарао са министром за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренком Голић.

Кошарац је најавио да ће сличне састанке у наредном периоду одржати са представницима Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност, "Зеленог клуба" који окупља посланике на свим нивоима власти у БиХ, те начелницима општина у сливу ријеке Уне.

Ђапо је рекла да у БиХ постоји јединствен став о томе да је изградња одлагалишта за нуклеарни отпад неприхватљива, те подржала досадашње и планиране активности министра Кошарца о овом питању.

Саговорници су констатовали да је, након низа састанака, потребно сачинити комплетну информацију која ће бити представљена Савјету министара.

Разговарано је и о могућности да у приједлогу буџета институција БиХ буду планирана средства за формирање правног и експертског тима који би заступао интересе БиХ у евентуалној међународној арбитражи са Хрватском.

На састанку је било ријечи и о другим актуелним питањима. Између осталог, Ђапо је информисала Кошарца о еколошким дозволама и испуњеним стандардима када је ријеч о изградњи Блока седам Термоелектране Тузла.