latinica  ћирилица
20/01/2020 |  19:45 | Аутор: СРНА

Нови коронавирус преноси се међу људима

Нови коронавирус налик на САРС, који се проширио Кином и стигао до још три азијске земље, преноси се међу људима, изјавио је данас један државни стручњак.

Ова објава појачава бојазан од избијања велике епидемије у вријеме када милиони људи крећу на пут током одмора поводом Лунарне нове године.

Нови сој коронавируса изазвао је узбуну јер је сличан озбиљном акутном респираторном синдорму, који је однио скоро 650 живота у Кини и Хонг Конгу 2002. и 2003. године.

Од новог вируса умрле су три особе, а обољело је 218 људи, пренио је АФП. Вјерује се да вирус потиче са пијаце морских плодова у Вухану, пренио је АФП.

Жонг Наншан, угледни научник из Националне здравствене комисије, који је помогао да се сазнају размјере епидемије САРС-а, рекао је да пацијенти могу да се заразе новим вирусом чак и ако нису посјетили Вухан.

- У овом тренутку може се рећи да је потврђено да постоји феномен преношења са човјека на човјека - рекао је Жонг државној телевизији.

У провинцији Гуангдонг, два пацијента су се заразила од чланова својих породица који су били у Вухану, објаснио је овај научник.

Заразило се и 14 припадника медицинског особља који су помагали пацијентима обољелим од коронавируса, додао је он. Од укупног броја обољелих, 95 потиче из Вухана.