latinica  ћирилица
20/01/2020 |  21:11 | Аутор: СРНА

Којић: Континуитет политике сатанизације Срба

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић оцјењује да документи Националног британског архива са којих је скинута ознака тајности, а који говоре о бившем високом представнику у БиХ Педију Ешдауну, указују на континуирану политику сатанизације Срба, без обзира на дешавања деведесетих година на овим просторима.
Милорад Којић - Фото: СРНА
Милорад КојићФото: СРНА

Којић је оцијенио да је интересанто то што се у биографији некадашњег лидера Либералних демократа Педија Ешдауна наводи да је био припадник британске обавјештајне службе.

- Дакле, очигледно је да је имао задатак да, тада као парламентарац, сугерише тадашњем премијеру Велике Британије у вези са одређеним догађајима из 1992. и 1993. године у БиХ - рекао је Којић за АТВ.

Према његовим ријечима, посебно забрињава то што један такав човјек, који се директно и отворено стављао на једну од зараћених страна, помињући често као "муслиманску државу" оно што треба да настане од БиХ, касније постаје високи представник и "главни касапин Срба и онога што је била надлежност Републике Српске".

- Свјетска јавност је пројектовала одређену политику у односу на Србе на Балкану, али посебно у односу на Србе у БиХ у дијелу који се односи на ратне злочине, што потврђује нашу тезу да они желе да кроз оптужнице и пресуде које су доношене и у Хашком трибуналу, али и у правосуђу БиХ, доведу у питање легитимитет Републике Српске у данашњем облику - рекао је Којић.

Он сматра да писма у којима Ешдаун експлицитно наводи појам "муслиманска држава" указују на то да је очигледно и данашња теза да тај пројекат буде створен, а он се може створити једино нестанком Републике Српске.

- То значи да смо и даље угрожени и да је политика која се сада води, када је ријеч о процесуирању предмета ратних злочина, усмјерена у том правцу - рекао је Којић.

Он је истакао да ови документи указују на то да је била значајна и исправна одлуке Владе Републике Српске, коју је осудила међународна заједница, да формира комисије за истраживање ратних догађаја у Сребреници и Сарајеву, те да се путем ових комисија верификује оно што доказују страни документи.

Он је напоменуо да службеници Центра већ раде на проучавању докумената са званичних страница архива Велике Британије, али и других архива држава које су имале своју улогу у рату у БиХ.

Којић је подсјетио да је постигнут договор са Институтом за савремену историју из Србије да се заједничким снагама ради на истраживању, не само страних, него и домаћих архива, као и јавних докумената УН.

- Циљ нам је да на основу чињеница прикажемо домаћој, али и свјетској јавности, шта се овдје дешавало - рекао је Којић.

Говорећи о раду комисија за Сребреницу и Сарајево, он је напоменуо да су оне независне и да нема увида у њихов рад.

- Какав год био коначан извјештај, ми треба да га прихватимо, јер су то комисије које чине експерти из различитих области и сигуран сам да се баве чињеницама - рекао је Којић.

Некадашњи лидер Либералних демократа, касније високи представник у БиХ Педи Ешдаун у писмима упућеним тадашњем премијеру Велике Британије Џону Мејџору више пута је БиХ назвао "муслиманска домовина".

У тим писмима Ешдаун није споменуо ниједан логор и затвор у којем су држани и убијани Срби, те је вршио притисак да Британија реагује због затвора, етничког чишћења и избјегличких кампова у Републици Српској, наводи се у документима Националног британског архива, са којих је скинута ознака тајности, а који су објављени прошле године као дио пакета који припадају кореспонденцији тадашњег премијера Мејџора под називом "Кореспонденција са лидером либералних демократа".