latinica  ћирилица
20/01/2020 |  21:57 ⇒ 21/01/2020 | 11:46 | Аутор: РТРС

Спорни црногорски Закон је правна бомба

Закон о слободи вјероисповијести у Црној Гори, због којег мјесецима трају масовна окупљања вјерника Српске православне цркве у тој земљи, није уставан и правна је бомба, порука је саговорника у вечерашњој емисији Актуелно наше телевизије.

Владимир Лепосавић, члан правног тима Митрополије црногорско-приморске и Богољуб Шијаковић, професор на Православном богословском факултету у Београду, кажу да Закон који је усвојила Скупштина Црне Горе угрожава општа права и право својине сваком грађанину и у садашњем облику руши све правне принципе.

- Закон би био бомба у правном темељу сваког система који је иоле организован на правним правилима као што су устав и закони - сматра Лепосавић.

Он наглашава да су овим законом нарушени сви правни принципи и најважније уставне одредбе и начела.

- Предвиђено је да се о праву својине расправља у посебном поступку који до сада није постојао, нити је игдје примијењен. То значи да за све власнике својине важе једна правила, а да се само за СПЦ предвиђају посебна правила што је кршење начела једнакости заштите пред судом. Власник право својине може да изгуби, а да суд о томе није расправљао. Прекршено је и начело о забрани ретроактивности јер се законом иде уназад 100, 200 или 300 година. Примјер оваквих одредби немогуће је наћи било гдје друго - каже Лепосавић.

Шијаковић истиче да спорни закон не поштује ниједно начело вјерске слободе, нити слободу вјероисповиједања, него на бесправан начин атакује на црквену имовину. 

- Овај закон не поштује ни начело неутралности државе, јер је власт Црне Горе и те како инволвирана у вјерска права и слободе - рекао је Шијаковић. 

На изјаву црногорског предсједника Мила Ђукановића да Закон неће бити повучен, одговарају да он не мора бити повучен, али да би морао бити измијењен.

Лепосавић оцјењује да је јасно да се о примјени закона не може конструктивно разговарати јер се он тиче жеље да се отме вјековна и законита имовина Српске православне цркве.

- Митрополије и епархије СПЦ су законити књижни власници имовине и овакав закон не може да опстане. Очигледно је закон неуставан и политичке поруке не могу да промијене чињенице. Грађани Црне Горе, чак и они који нису вјерници СПЦ, разумију основна уставна начела, принцип једнакости и заштите права својине и свакодневно дају одговор и коментар и сматрам да је то пресудно - каже Лепосавић.

Шијаковић сматра да Закон може бити примијењен само насилно, те да је дијалог који ових дана помиње црногорска власт требало водити много раније.

- Дијалог није магична ријеч којом се може тек тако ријешити проблем, него га је као обавезу требало водити прије него што је Закон донесен. Сада се говори да ће се дијалог водити о томе како ће се закон примјењивати. Дакле, донесете закон који суспендује елементарна права, а онда кажете ономе којег ће тај закон погодити и обесправити да сте спремни да са њим водите дијалог како да му отмете имовину - рекао је он.

Емисију можете погледати и ОВДЈЕ.