latinica  ћирилица
21/01/2020 |  10:39 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

Зеленски и Дуда неће моћи да говоре у Јерусалиму

Украјински и пољски лидери Володимир Зеленски и Андржеј Дуда неће моћи да говоре на Свјетском форуму сјећања на холокауст, који ће бити одржан 22. и 23. јануара у Јерусалиму, у Меморијалном центру Јад Вашем - одлучио је Израел.
Јад Вашем (Фото: Alen Daldabanoğlu) -
Јад Вашем (Фото: Alen Daldabanoğlu)

Зеленски и Дуда сусрећу са озбиљним проблемом, наводи лист "Тајмс оф Израел".

Након што су протеклих година погоршани израелско-пољски односи због, како тврди израелска страна, негирања званичне Варшаве да су Пољаци учествовали у холокаусту, на форум у Јерусалим неће доћи пољски предсједник Андржеј Дуда, коме организатори нису омогућили да одржи говор.

Исти проблем има и украјински предсједник Володимир Зеленски.

Израелско Министарство спољних послова осуђује глорификовање оних које су у Украјини одговорни за масовна убоиства Јевреја током Другог свјетског рата.

О томе је говорила и Русија, указујући, након "револуцији на Мејдану", на повратак симбола "бандераша" - нацистичких колаборациониста.

Украјинске власти тврде да је то неправедно, јер су многи убијени Јевреји поријеклом Украјнци, али Израел сматра да сјећање на холокауст не може бити унутрашња ствар неке државе и односа у њој.

Зеленски ће, за разлику од Дуде, доћи у Јерусалим, иако и он сматра да је чин онемогућавања његовог говора - неправедан.

Медији преносе да ће један од најважнијих гостију на међународном форуму у Јерусалиму бити руски предсједник Владимир Путин.