latinica  ћирилица
21/01/2020 |  14:02 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

У Српској годишње живот изгуби 50 жена од карцинома грлића материце

У Републици Српској од карцинома грлића материце годишње живот изгуби око 50 жена, а оболи 200, рекла је љекар породичне медицине Дома здравља Добој Марина Јотић Ивановић.

- Ни на подручју добојске регије ситуација није сјајна. Сваке године пет жена изгуби животну битку, а оболи њих 20 - изјавила је Ивановићева прије почетка данашњег предавања о превенцији и дијагностици рака грлића материце.

Она је истакла да се карцином грлића материце најчешће јавља код жена у доби од 35 до 45 година.

Ивановићева је рекла да је неопходно подићи свијест код жена о редовним гинеколошким прегледима.

- Према подацима Инситута за јавно здравство Републике Српске за период од 2012. до 2016. године, карцином грлића материце на подручју добојске регије је трећи по заступљености канцер, одмах иза рака дојке и колоректалног карцинома - навела је Ивановићева.

Гинеколог-акушер Јадранка Ђурановић Миличић поручила је да се током редовних гинеколошких прегледа могу уочити премалигне појаве код жена, које су стоодстотно изљечиве и не захтијевају радикалне терапије.

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић похвалила је руководство добојског Дома здравља на континуираном раду у циљу подизања свијести о превентивним мјерама за очување здравља становништва.