latinica  ћирилица
21/01/2020 |  18:14 ⇒ 18:27 | Аутор: СРНА

Кошарац и Русон за јачање економске сарадње двије земље

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац поручио је да је, као ресорни министар, у потпуности посвећен јачању привреде и заштити домаће производње, уз поштовање међународних споразума које је потписала БиХ, те изразио наду да ће резултати оваквог настојања бити ефикасни, видљиви и у корист свих грађана БиХ.
Сарајево: Сташа Кошарац са Гијом Русоном -
Сарајево: Сташа Кошарац са Гијом Русоном

Кошарац и амбасадор Француске у БиХ Гијом Русон данас су на састанку у Сарајеву констатовали да су БиХ и Француска пријатељске земље, те да постоји потреба за додатним унапређењем билатералне сарадње у свим сегментима.

Фокус разговора био је на унапређењу економских прилика у БиХ, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац је истакао да је главни спољнополитички приоритет БиХ интеграција у ЕУ, те да су Министарство спољне трговине и економских односа и нови сазив Савјета министара опредијељени да, у складу са уставним надлежностима и механизмом координације, убрзају процесе на реализацији овог приоритета.

Русон је нагласио да Француска у потпуности подржава интеграцију БиХ у ЕУ уз спровођење свих потребних реформи на том путу.

Русон је информисао Кошарца о потреби финализације споразума који би регулисао сарадњу двије земље путем формирања Француске развојне агенције, чије је регионално сједиште у Београду.

Кошарац је истакао да је развој билатералних односа важна тема у раду Министарства на чијем је челу, те да ће се у наредном периоду додатно ангажовати у рјешавању застоја када је ријеч о потписивању поменутог документа.

Формирање Француске развојне агенције у БиХ саговорници су препознали као јасан и охрабрујући француски сигнал за развој економских и привредних односа са БиХ.

Према ријечима Русона, Амбасада Француске ове године организоваће у БиХ тематске радионице посвећене јавно-приватном партнерству, као моделу који треба афирмисати у БиХ и који се показао као успјешан у земљама региона.

У том контексту, Кошарац је рекао да су у социо-економској агенди јачање јавно-приватног партнерства и страна улагања препознати и дефинисани као кључни елементи за развој економије.