latinica  ћирилица
21/01/2020 |  19:38 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Руски лијекови потребни домаћем тржишту, опструкције неприхватљиве

Министарство здравља Републике Српске најкасније идуће седмице предложиће новог представника Комисије за лијекове у Агенцији за лијекове БиХ, након прошлонедјељне оставке предсједнице Комисије Тијане Ковачевић, која је уједно била и члан из Републике Српске. У фебруару би требало да буде ново гласање за увођење руских лијекова на тржиште БиХ и Српске, а према посљедњим гласањима, само су предсатвници из Федерације били против ове одлуке.

Став Републике Српске и ресорног министарства је да се руски лијекови нађу на овом тржишту. Према њима, ти лијекови испуњавају све критеријуме што се тиче квалитета и безбједности. Руски лијекови омогућили би и финансијске уштеде, а при том не би било утицаја на квалитет услуге, појаснио је министар здравља Српске Ален Шеранић. Зато ће што прије именовати новог члана Комисије за лијекове.

- Министарство здравља ће учинити све да омогућимо, прије свега, да комисија буде функционална и да дамо све оно што је потребно како бисмо омогућили да се руски лијекови нађу на тржишту Републике Српске - истакао је Шеранић.

Већ скоро три године постоје опште опструкције у увођењу руских лијекова на тржиште БиХ, појаснио је и српски члан Предсједништва Милорад Додик.

- Када смо упоређивали исту групу лијекова који долазе из Русије и лијекова европских произвођача, дошли смо до тог да су руски лијекови од 25 до 30 одсто јефтинији, што говори да би уштеде остварили не само у Фонду здравственог осигурања, већ би и пацијенти имали алтернативу у том погледу - рекао је Додик.

Стално тражење додатних мишљења експерата само је изговор да руски лијекови не дођу на тржиште БиХ, као и утицаји разних лобиста, наведено је у недавном саопштењу Фонда здравства Српске.

- Наравно да лобији раде, сваки у свом интересу и да са аспекта јавног здравства, тј. здравља становништва, морамо да учинимо све да минимализирамо утицаје лобија колико је то могуће и да омогућимо да се и здравствени систем креће у правцу све ефикаснијег и ефективнијег дјеловања - истакао је Шеранић.

Директор Агенције за лијекове БиХ Александар Золак није желио да коментарише медијске написе. У краткој поруци појаснио је да су предметни лијекови у процедури и да он као директор нема утицај на поменуту комисију, нити то жели јер је, како је навео, независна у свом раду.