latinica  ћирилица
21/01/2020 |  19:40 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Већини чланова ЦИК-а истекао мандат

Предстојеће локалне изборе у БиХ спровешће Централна изборна комисија, иако је чак петорици од седам чланова Комисије истекао мандат. У ЦИК-у кажу да им мандати трају све док Представнички дом не именује нове чланове. Аналитичари изборног процеса сматрају да је одуговлачење у формирању скупштинске већине на нивоу БиХ, разлог због чега нису именовани нови чланови ЦИК-а, али да то неће утицати на легитимност локалних избора.

В.д. или технички мандат трајно је стање у коме годинама функционишу бх. институције, тако је и са ЦИК-ом БиХ. Петорици чланова истекао је мандат, а у тој комисији увјеравају да имају легитимитет све док траје изборни период. А изборни период није завршен јер нису изабрани предсједник и потпредсједник Федерације.

- И уколико се заврши изборни период, а период на који су именовани чланови ЦИК-а истекне и тада им мандати трају док Представнички дом ПС БиХ не именује нове чланове Комисије - наводе из ЦИК-а.

Изборни закон каже да се у изборном периоду који и даље траје не могу именовати чланови ЦИК-а. Приде, то није дозвољено ни у периоду од расписивања до закључивања избора, што практично значи да ће садашњи сазив ЦИК-а расписати и спровести локалне изборе, на јесен у БиХ.

- Кључни разлог за све ово, јесте да они актери који су опструисали формирање скупштинске већине очигледно имају одређене интересе да се задржи садашњи сазив ЦИК како би остварили своје политичке циљеве - истиче Владе Симовић,
доктор политичких наука.

Вехид Шехић, бивши члан ЦИК-а, каже да је велика вјероватноћа да ће ЦИК сљедеће изборе дочекати са петоро чланова којима је истекао мандат.

- Мијењати петоро људи у изборној години је апсолутно неприхватљиво и вјероватно ћемо сљедеће изборе дочекати са Изборном комисијом гдје је за пет чланова истекао седмогодишњи мандат. То питање треба поставити онима који су одговорни за то, а то су посланици у Представничком дому ПС БиХ - истиче Шехић.

Први корак ка замјени старих са новим члановима ЦИК-а направљен је формирањем Заједничке комисије за административне послове оба Дома ПС која именује три представика у Комисију за избор и именовање чланова ЦИК-а. Уз политичку вољу постоји теоретска могућност да се све заврши до маја, када ЦИК расписује локалне изборе,

- Прва сједнице заједничке комисије је у четвртак, тако да од тада имамо формалне услове за почетак тог процеса. Надам се да ће у наредних пар мјесеци тај процес бити завршен уз окончање изборног периода избором предсједника и поптредсједника ФБиХ - наводи Сњежана Новаковић Бурсаћ, шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Само два члана ЦИК-а Ирена Хаџиабдић и Владо Рогић немају проблем са истеком мандата, за разлику од осталих пет чланова - Бранка Петрића, Суада Арнаутовића, Новака Божичковића, Ахмета Шантића и Стјепана Микића, који наставају да раде у "в.д. режиму".