latinica  ћирилица
21/01/2020 |  19:51 | Аутор: СРНА

Лавров: Москва отворена за објављивање материјала из архива

Русија је отворена за објављивање материјала из архива о Другом свјетском рату, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

Он је рекао да је, уколико неко приступа историји Другог свјетског рата, неопходно ослањати се на стварне историјске чињенице и материјал из архива.

- Русија је без преседана отворена за објаву материјала и за то да се јавност упозна о овим архивским документима - истакао је Лавров.

Лавров је напоменуо да су поједине земље већ сада негативно реаговале на припреме за прославу Дана побједе у Другом свјетском рату.

Шеф руске дипломатије сматра да ће питање отварања архива бити од велике важности за академски и политички рад Руског савјета за међународна питања у наредним годинама, јавио је ТАСС.

- Ангажоваћемо сав стручни и аналитички потенцијал, како бисмо избјегли политизацију питања и како бисмо историју оставили историчарима и спријечили покушаје да се преправља историја Другог свјетског рата и његовог исхода и да се баци сјенка на хероје рата и ослобађање Европе - нагласио је Лавров.

Неколико земаља критиковало је улогу Русије у Другом свјетском рату, а парламенти Пољске и Летоније усвојили су резолуције којима се једнака одговорност за започињање рата приписује Совјетском Савезу и нацистичкој Њемачкој.