latinica  ћирилица
21/01/2020 |  19:52 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Трампов говор у Давосу наишао на подијељена мишљења

Амерички предсједник Доналд Трамп и шведска тинејџерка, симбол еколошког покрета, Грета Тунберг звијезде су првог дана Свјетског економског форума у швајцарском Давосу.

У фокусу су расправе о климатским промјенама, а управо Трамп и Тунбергова симболишу супротстављене стране у питању глобалног загријавања. У Давосу је данас одржан и панел о Западном Балкану.

Свијет треба да слиједи успјешни амерички економски модел, рекао је Трамп обраћајући се окупљенима на централном панелу Свјетског економског форума у Давосу, на који је закаснио 15 минута.

Посебно је истакао трговинске споразуме са Кином и Мексиком, оцијенивши их као модел за 21. вијек.

- Са поносом објављујем да је Америка усред економског бума какав никада раније у свијету није виђен. Постигли смо напредак, поново открили свој дух и поново пробудили моћне машине америчког предузећа. Америка успијева, Америка цвјета и поново побјеђује као никада до сада - рекао Доналд Трамп, предсједник САД.

Трампов говор наишао је на подијељена мишљења.

- Мислим да је била позитивна и конструктивна порука. И добро је да имамо неке позитивне елементе у расправама које ових дана водимо - каже Ангел Гуриа, генерални секретар Организације са економску сарадњу и развој.

Џозеф Штиглиц, добитник Нобелове награде за економију каже да је говор америчког предсједника очекиван и додаје да је ситуација ван онога што се у свијету заиста дешава када је ријеч о климатским промјенама.

Говорећи о климатским промјенама, Трамп је одбацио упозорења еколошких активиста које је назвао "вјечним пророцима катастрофе" и "насљедницима јучерашњих луђака". Најавио је да ће се Сједињене Државе придружити иницијативи за садњу хиљаду милијарди стабала.

- Хиљаду милијарди стабала! Ово није вријеме за песимизам, ово је вријеме за оптимизам. Страх и сумња нису добар мисаони процес, јер је ово вријеме за наду и радост, оптимизам и акцију - додао је Трамп.

Са нешто мање оптимизма о климатским промјенама говорила је Грета Тунберг, шведска тинејџерка која је постала симбол еколошког покрета. Поручила је да свјетски лидери пријетњу од глобалног загријавања не схватају озбиљно.

- Ништа није урађено јер глобална емисија ЦО2 није смањена, а то је оно што покушавамо да постигнемо. Потребно је пуно више урадити. Сад смо тек на почетку - истиче Тунберг.

У сјенци Трамповог обраћања на Свјетском економском форуму, у Вашингтону, у Сенату, почео је процес његовог опозива због оптужби за злоупотребу власти и опструкцију Конгреса.

- То је обична превара. Лов на вјештице који траје годинама. И већ је помало одвратан. Али се радујемо што смо овдје - завршава Трамп.

Штиглиц истиче  да би Трамп требао бити у САД-у како би се суочио са опозивом.

- Покушава да каже да не може бити опозван због тога што ради. Може. Прописи су врло јасни - категоричан је Штиглиц.

На маргинама Свјетског економског форума данас су разговарали српски предсједник Александар Вучић и хрватски премијер Андреј Пленковић. Обојица су учествовала у панелу о Западном Балкану, који је одржан иза затворених врата.