latinica  ћирилица
22/01/2020 |  07:51 ⇒ 10:41 | Аутор: Глас Српске

Српска има оквир за нови закон о ВСТС

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић потврдио је јуче за Глас Српске да је ресор који предводи испунио захтјев Владе Српске у вези са анализом преноса надлежности, прегледао низ закона, прописа и одлука из претходних година, додавши да ће Српска учествовати у писању новог закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ.
Антон Касиповић - Фото: СРНА
Антон КасиповићФото: СРНА

Влада Републике Српске је крајем прошле године, а након посебне сједнице Народне скупштине на којој је након жустре посланичке расправе већином гласова подржана Информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске, задужила министарства да анализирају ефекте преноса надлежности са ентитета на БиХ, укључујући и оне путем међуентитетских споразума.

Једна од институција која је настала споразумом између ентитета је и ВСТС, а Касиповић је рекао да је Министарство правде утврдило своје обавезе из Информације о којој је расправљао Парламент Српске.

- Анализирали смо прописе, законе и одлуке те припремили Информацију за Владу Републике Српске. На основу те анализе и става Владе биће утврђене активности за наредни период и дјеловање Министарства правде - рекао је Касиповић.

Важно је истаћи, како је додао, да је закључком Владе Републике Српске ресор за европске интеграције и међународну сарадњу задужен да на основу информација од министарстава сачини цјеловиту Информацију о преносу надлежности, а посебно у односу на различите споразуме, па и оне које се тичу формирања Оружаних снага БиХ односно доношење закона о одбрани, о индиректном опорезивању БиХ, о ВСТС БиХ те осталих закона којима су на било који начин одузете надлежности Републике Српске

- Имали смо прилику да разговарамо са скупштинским Одбором за уставна питања те анализирамо приступ Министарства у погледу рада и доношења Закона о ВСТС-у БиХ. Придржаваћемо се уставних одређења о овим питањима. Јасне су нам и прихватљиве одреднице које је утврдио Одбор. На тај начин ћемо радити, потврђујући то и у Влади Републике Српске, да учествујемо у радној групу која би требало да ради на изради Закона о ВСТС-у БиХ, водећи рачуна о уставном положају, заступљености Српске и битним питањима као што су начин избора судија и тужилаца. То је оно што ће представљати темељ нашег опредјељења - рекао је Касиповић и додао да се у закључцима Владе Српске помиње и низ других питања о којима ће предочити мишљења.

О бројним пренесеним надлежности са републичког на заједнички ниво, до чега је махом дошло на основу одлука високих представника, интензивније прича посљедњих година, а конкретнији потез власти у Републици Српској су повукле крајем прошле године када се о томе расправљало на посебној сједници Народне скупштине. Тада је усвојено 20 закључака.

Порука

Дан након посебне сједнице, на којој се расправљало о трансформацији дејтонске структуре БиХ, из Републике Српске су поручили да закључци који су усвојени не иду на штету никоме у БиХ. Оцијењено је да отварају простор за разговор страна како би се заштитио Дејтон, Устав БиХ и права свих народа.