latinica  ћирилица
22/01/2020 |  11:07 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Бијељина: Значајни пројекти Градске управе

Одсјек за локални економски развој и европске интеграције Бијељине један је од најзначајнијих у овој локалној управи.

Самостално или у сарадњи са партнерима, од 2015. до 2018. године, овај одсјек је у реализовао неколико пројеката, вриједних преко два милиона марака.

Најбитније код израде пројеката јесте какав ће крајњи резултат имати на друштвену заједницу, каже Анкица Тодоровић, шефица Одсјека за локални економски развој и европске интеграције града Бијељина, а један од најзначајнијих пројеката је јача сарадња привреде са средњим стручним школама.

- Кроз тај пројекат успјели смо да опремимо радионице кабинете за практичну наставу. Нпр, техничка школа добила је ЦНЦ машине, кувари у Средњој стручној школи у Јањи су добили комплетно опремљен простор за вјежбање. Пољопривредна школа је добила опрему за пекаре - наводи Тодоровићева.

Уз помоћ овог пројекта отворена су и два нова занимања у средњим школама, а све у договору са предузетницима.

Они у овом времену истичу потребу за самозапошљавањем, а пројекти попут ових доприносе и отварању већег броја предузетничких и занатских радњи, којих је тренутно око 2000.

- Већ дужи низ година пратимо тренд већег броја пријављених у одосу на одјављене занатско - предузетничке радње, што нас посебно радује и ја се искрено надам да ће тај тренд трајати и убудуће - каже Миле Стевић, предсједник Удружења "Предузетник" Бијељина.

Од 2015. до 2018. године, поред већ поменутог пројекта, реализовано је још 10 у укупном износу од око 2 милиона и 115 хиљада марака, од чега је донација милион и по марака.

Новца има, пројеката и квалитетних идеја- мало, поручују из Одсјека за локални економски развој и европске интеграције.

- Врло је сложено радити пројекте, треба осмислити квалитетну идеју, да то има смисла, да укључите што већи број партнера, да би сви од почетка бити укључени и то прихватили као нешто своје и ваљано имплементирали. И наравно, мора постојати праћење, евиденција - појашњава Тодоровићева.

Изградња игралишта у градском парку и видео - надзор за ову играоницу на отвореном, постављање и изградња прилаза за особе са инвалидитетом, замјена столарије на школама, само су неки од пројеката реализованих уз донаторска средства, кажу из овог Одсјека и поручују да су добродошли сви са добром идејом.