latinica  ћирилица
22/01/2020 |  12:39 ⇒ 12:43 | Аутор: banjaluka.net

Влада Српске одлучила: И ове године шест рунди пребијања дугова на Берзи

Влада Републике Српске донијела је одлуку да и у овој години буде спроведено укупно шест мултилатералних компензација и цесија, које ће бити спроведене у фебруару, априлу, јуну, августу, октобру и децембру 2020. године, потврђено је за портал banjaluka.net из Бањалучке берзе.
Бањалучка берза (фото: banjaluka.net) -
Бањалучка берза (фото: banjaluka.net)

У тој одлуци је наведено да у оквиру мултилатералних компензација и цесија, које ће бити спроведене путем Бањалучке берзе, Министарство финансија Републике Српске пријављује неоспорене системски одобрене обавезе корисника прихода буџета Српске чије су евиденције у Главној књизи трезора Републике Српске, које су доспјеле за плаћање, затим обавезе Републике Српске према Фонду здравственог осигурања Српске, Јавном фонду за дјечију заштиту Српске и Заводу за запошљавање Српске и обавезе Републике према јединицама локалне самоуправе и осталим корисницима јавних прихода, по основу расподјеле јавних прихода који могу настати мултилатералном компензацијом.

- Обавезе Републике не могу бити пренесене на другог повјериоца цесијом или продајом потраживања - стоји у овој одлуци.

Како се додаје, јединица локалне самоуправе пријављује неоспорене системски одобрене обавезе корисника прихода буџета општине/града чије су евиденције у Главној књизи трезора општине/града, које су доспјеле за плаћање.

Када су у питању фондови, они пријављују неоспорене обавезе које према планираном буџету, односно финансијском плану фонда доспијевају за плаћање до датума који су наведени у одлуци о датумима спровођења мултилатералних компензација и цесија.

Подсјећамо да је кроз 16 мултилатералних компензација које су до сада организоване у Републици Српској компензовано више од 750 милиона марака.

Појашњења ради, мултилатерална компензација је начин компензовања, односно пребијања обавеза и потраживања између учесника који су пријавили своје обавезе у систем, при чему учесници не морају бити истовремено у дужничко-повјерилачком односу, али имају потраживања и обавезе према најмање једном од учесника у мултилатералној компензацији.

Систем омогућава учесницима да компензују обавезе и потраживања, а учесници система су сви субјекти укључени у буџетски систем Републике Српске, привредна друштва, банке, осигуравајућа друштва, микрокредитне организације, агенције, спортска друштва, предузетници, пољопривредна газдинства и друга правна лица која обављају пословање посредством банковних рачуна.