latinica  ћирилица
22/01/2020 |  13:12 ⇒ 14:05 | Аутор: РТРС

Ученици ОШ "Алекса Шантић" из Угљевика са "Паметном кућом" у Лондону (ФОТО/ВИДЕО)

Велику прилику да се представе на Међународном сајму нових технологије у образовању у Лондону имала је Основна школа "Алекса Шантић" из Угљевика.
Тривићева у Лондону - Фото: РТРС
Тривићева у ЛондонуФото: РТРС

Ана Марија Тодоровић и Немања Рикић, који су пројектом "Паметна кућа" освојили прву награду у конкуренцији 13 основних школа из региона и као награду добили прилику да се представе на сајму у Лондону.

Они су заједно са наставником Живаном Николићем представили побједнички пројекат на штанду Едукацијске фондације "Микробит".

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић навела је да су захваљујући програму Британског савјета за развој капацитета школа у земљама Западног Балкана, ученици у школама Српске стекли вјештине значајне за остваривање позитивног доприноса култури и привреди 21. вијека.

Фото: РТРС

Она је приликом данашње посјете Међународном сајму нових технологија у образовању у Лондону, на којем су се представили и ученици из Републике Српске, изразила увјерење да ће се сарадња са Амбасадом Велике Британије и Британским савјетом наставити и у наредном периоду путем различитих пројеката у интересу ученика у Српској.   

- Основна предност и значај пројекта ′Школе за 21. вијек′ је што он има своју практичну примјену у школама а опрема добијена путем пројекта је на располагању клубовима за кодирање који ученицима омогућују да изразе стечена знања и креативност - истакла је Тривићева.

"Паметна кућа" је пројекат који обједињује знање електронике и кодирања. Овај пројекат интегрише знање и технологију 21. вијека и ствара паметну кућу којом можемо управљати мобилним телефоном: закључавати и откључавати врата, укључивати и искључивати свјетла, имати стални увид у температуру а може се управљати и алармним системом који детектује разне гасове и дим. Добре карактеристике овог пројекта су примјенљивост, креативност и економичност.

Фото: РТРС

Међународни сајам нових технологија у образовању у Лондону окупља више од 800 водећих компанија у информационим технологијама.