latinica  ћирилица
23/01/2020 |  09:19 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Повећање плата неће угрозити јавне финансије

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је код креирања овогодишњег буџета вођено рачуна о социјалној и развојној компоненти и нагласила да најављено повећање плата у јавном сектору не може угрозити стабилност јавних финансија.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је навела да је, уважавајући сугестије социјалних партнера, предвиђено 236,9 милиона КМ за дознаке на име социјалне заштите, међу којима су личне, породичне и цивилне инвалиднине, борачки додатак, накнаде за здравствену заштиту бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца.

Она је додала да су у односу на ребаланс буџета за прошлу годину та издвајања већа за 54,6 милиона КМ.

Када је ријеч о овогодишњем републичком буџету, који износи 3,4 милијарде КМ и већи је за више од 100 милиона у односу на ребаланс у 2019, Видовићева је навела да је на његово повећање утицао раст прихода.

- Пореска управа је лани прикупила рекордних 2,5 милијарде КМ, што је за око 54 милиона КМ више у односу на годину раније. На то су утицале мјере Владе на растерећењу привреде, побољшању положаја радника, што је довело до повећања броја запослених, минималне плате, те зарада у просвјети и Министарству унутрашњих послова - рекла је Видовићева за Глас Српске.

Одговарајући на питање да ли најављено повећање плата у јавном сектору и пензија може угрозити стабилност јавних финансија, Видовићева је рекла да не може ако се то ради пажљиво, на основу остварених резултата и у реалним и одрживим фискалним оквирима.

- Током 2019. је остварен раст БДП-а и запослености, чиме је створен простор за реални раст плата у јавном сектору и пензија без угрожавања фискалне позиције у наредним годинама, чак и уз могуће смањење пореза и доприноса на плате. Плате у јавном сектору нису повећане десет година, а у два наврата су чак смањене - навела је Видовићева.

Говорећи о јавном дугу, она је истакла да то није никакав баук, нити је ситуација алармантна, додавши да Српска спада у ред умјерено задужених земаља и да нема никаквих проблема са ликвидношћу и сервисирањем својих обавеза.

Према њеним ријечима, стање јавног дуга тренутно је 4,1 милијарду КМ, односно, 37,1 одсто БДП-а, што је испод горње границе дуга која, према Закону о задуживању, дугу и гаранцијама Српске, износи 55 одсто БДП-а за јавни дуг.

Видовићева каже и да је сузбијање сиве економије један од приоритета Републике Српске и зато су, између осталог, усвојени законски акти који предвиђају веће казне за неиздавање фискалних рачуна.

- Морамо радити на јачању пореског морала. Нема државе у којој нема сиве економије, али се негативне посљедице могу ублажити. С тим циљем је било и усвајање нове верзије Закона о фискалним касама, чиме су прецизиране казнене мјере за оне који не издају фискалне рачуне. Неплаћање пореза наноси штету свима - напоменула је Видовићева.

Она наглашава и да након измјена Закона о играма на срећу приређивачи нису пропали, а приходи су значајно повећани, 52 одсто у односу на претходни период, а да се исто, чак и више, очекује и ове године, па је, како је истакла, јасно да се о томе прашина дигла непотребно.

Коментаришући тврдње из опозиције да се подаци фризирају за јавност, а да је стварна слика другачија, Видовићева је рекла да се о томе не може говорити ако се зна да је Српска под мониторингом Свјетске банке и ММФ-а и да су они спремни да, конкретним активностима и аранжманима, подрже планове Српске.

Видовићева каже да је задовољна урађеним у претходној години јер су планови са почетка мандата остварени.

Она је навела да је подигнута стопа БДП-а за три одсто, стопа незапослености је смањена за 5,5 одсто у односу на претходну годину, као и учешће јавног дуга у БДП-у за 0,8 одсто, а већи буџетски приходи од планираних омогућили су и повећање пензија за укупно 4,17 одсто.