latinica  ћирилица
23/01/2020 |  10:24 ⇒ 12:35 | Аутор: СРНА

Савјет министара о миграцијама

У Сарајеву је почела сједница Савјета министара на којој ће бити разматрана информација о стању у области миграција у БиХ од априла до октобра прошле године и Приједлог стратегије супротстављања трговини људима у БиХ за период 2020-2023. година, чији је предлагач Министарство безбједности.

На приједлог Министарства финансија и трезора, на дневном реду су информација о расподјели и кориштењу средстава текуће резерве за период јануар-септембар прошле године и извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за тај период.

На предложеном дневном реду је и иницијатива за вођење преговора ради закључивања уговора о зајму /Пројекат енергетске ефикасности у јавним објектима у Кантону Сарајево/ између БиХ и Европске банке за обнову и развој, најављено је из Савјета министара.

Пред министрима ће се наћи неколико нацрта одлука, међу којима о ратификацији Нота споразума о финансијској сарадњи Савјета министара и Владе Њемачке за 2018. годину, о ратификацији Споразума о гранту Развојне банке Савјета Европе и БиХ у вези са Регионалним стамбеним програмом – БиХ шест /2018/, те о ратификацији Протокола о сарадњи у тражењу несталих лица Савјета министара и Владе Црне Горе.

На сједници би требало да буду разматрани и приједлози одлуке о допуни тарифе административних такса, о измјенама одлуке о одобравању вишегодишњег пројекта "Реконструкција објекта и надоградња спрата за смјештај Тужилаштва БиХ" и о најмањем износу средстава потребном за издржавање странца за вријеме намјераваног боравка у БиХ.

Министри би требало да се изјасне о давању сагласности за именовање полицијског аташеа Израела за БиХ, са сједиштем у Букурешту и за именовање одбрамбеног, војног, поморског и ваздухопловног аташеа Румуније за БиХ, са сједиштем у Сарајеву.

На дневном реду сједнице је и више од 60 приједлога одговора на посланичка питања из ранијег мандатног сазива Савјета министара.

Иако је на дневном реду данашње сједнице требало да се нађе и тачка о именовању Дарка Ћулума за новог директора Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ јуче је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић затражила да се то не догоди данас.

Турковићева је тражила да именовање директора Сипе буде вршено паралелно са именовањем генералног директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

Срна сазнаје да ће се новинарима након сједнице обратити министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић.