latinica  ћирилица
23/01/2020 |  11:58 ⇒ 12:33 | Аутор: СРНА

За напредак значајно увођење информационих технологија

Увођење информационо-комуникационих технологија у пољопривреду неопходно је ради смањења трошкова, а у Републици Српској би у овој години требало да буде набављен софтвер за сателитску анализу у овој области, речено је данас у Бањалуци на конференцији о информационим технологијама у аграру.

Виши стручни сарадник у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Мирко Јокић истакао је да су информационе технологије све више заступљене у пољопривредној производњи и да ће набавком софтвера бити идентификоване пољопривреде културе у Српској што је значајно за утврђивање аграрних политика и подстицајних мјера, као и здравственог стања усјева.

- Информационе технологије постаће незамјењиве у пољопривредној производњи. У Републици Српској имамо значајан напредак у увођењу ових технологија, а примјер је формирање основне осматрачке мреже која се састоји у постављању и увезивању метеоролошких станица у јединствен систем - рекао је Јокић.

Професор на Пољопривредном факултету Универзитета у Бањалуци Миљан Цветковић нагласио је да је данашња конференција организована у оквиру Вирал пројекта у чијој реализацији учествује 17 партнера из шест земаља.

- Пројекат је намијењен јачању капацитета високошколских установа. Увођење информационих технологија у пољопривреду је од изузетног значаја за напредак. Вјерујем да Српска може квалитетно да одговори изазовима модерног времена - рекао је Цветковић.

Конференцију су организовали Пољопривредни факултет Универзитета у Бањалуци у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Академијом наука и умјетности Српске.