latinica  ћирилица
23/01/2020 |  13:26 ⇒ 13:39 | Аутор: СРНА

Усвојено извршење буџета за девет мјесеци прошле године

Савјет министара усвојио је Извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза за девет мјесеци прошле године.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Према овом Извјештају, укупно остварени приходи и подршке за финансирање институција, заједно са оствареним добицима од продаје сталних средстава и сукцесије, те пренесеним приходима из претходне године износили су 686.912.533 КМ, а расходи и издаци 635.572.626 КМ.

У Извјештају се наводи да су укупно извршени расходи и издаци за сервисирање спољног дуга БиХ у девет мјесеци лани износили 575.787.727 КМ, што је мање за око 50 милиона КМ или осам одсто, у односу на исти период 2018, саопштено је из Савјета министара.

На данашњој сједници у Сарајеву Савјет министара одобрио је 1.606.000 КМ, од планираних 1.701.750 КМ из текуће резерве у девет мјесеци 2019. године, а у оквиру остатка средстава налазе се и /одобрена/ нереализована средства у износу од 644.356 КМ.

Савјет министара дао је сагласност за покретање активности за реализовање грант пројекта пружања услуга запошљавања у БиХ.

Ове активности представљају подршку реформама које се спроводе у БиХ, с циљем смањења неформалног запослења и јачања пружања услуга запошљавања фокусираних на младе и на оне који су мање повезани са тржиштем рада.

Ријеч је о пилот активностима Свјетске банке које би се ослањале на приватне пружаоце услуга запошљавања за подршку незапосленима регистрованим у јавним службама за запошљавање.

Пројекат ће бити финансиран грант средствима, а очекује се да ће бити окончан до 30. јуна 2021. године.

Савјет министара именовао је делегацију за вођење преговора ради закључивања уговора о зајму са Европском банком за обнову и развој од осам милиона евра за Пројекат енергетске ефикасности у јавним објектима у Кантону Сарајево.

Пројекат укључује реализацију мјера за побољшање енергетске ефикасности у око 40 јавних објеката, и то у секторима здравства, образовања, рада, социјалне политике, културе, спорта, те унутрашњих послова у Сарајеву.

Очекује се смањење потрошње енергије овим објектима, смањење емисије загађујућих материја у ваздуху, а инвестиција би могла бити отплаћена из остварених уштеда за око 10 година, а годишње уштеде требало би да износе више од 1,6 милиона КМ, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара утврдио је појединачне приједлоге одлука о ратификацији, и то Нота споразума о финансијској сарадњи са Владом Њемачке за 2018. годину, Споразума о гранту са Развојном банком Савјета Европе у вези са Регионалним стамбеним програмом - БиХ шест /2018/, Протокола о сарадњи у тражењу несталих лица са Владом Црне Горе, те Конвенције о узајамној административној помоћи у пореским стварима.

На данашњој сједници донесена је одлука о допуни тарифе административних такса у складу са Законом о административним таксама.

Одлуком се врши измјена висине такса на списе и радње за потврђивање репрезентативног синдиката /200 КМ/, као и на захтјев за признавање или ослобађање од полагања стручног управног испита /50 КМ/, те на захтјев за издавање преписа рјешења или увјерења /20 КМ/.