latinica  ћирилица
23/01/2020 |  14:34 ⇒ 14:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Војска се обучава и за тешке зимске услове (ФОТО)

Војска Србије обучава се свакога дана, никада не губи вријеме и увијек је ту да сачува наш начин живота и нашу Србију, поручио је министар одбране Србије Александар Вулин након данашњег обиласка припадника Специјалне бригаде који изводе обуку у зимским условима на Копаонику.
Вулин у посјети Војсци Србије (Фото: www.mod.gov.rs) -
Вулин у посјети Војсци Србије (Фото: www.mod.gov.rs)

- Процес преформирања специјалних бригада је у току, али процес обучавања се никада не завршава и никада не престаје - рекао је Вулин. Он је истакао да су припадници 72. и 63. специјалне бригаде најобученији и најелитнији војници Војске Србије, чији процес усавршавања и обучавања траје док год су припадници Војске Србије, саопштило је ресорно министарство.

Припремама за рад у зимским условима, поручује Вулин, Војска Србије показује да је спремна да и у тешким временским условима одговори на свако наређење, испуни сваки задатак и буде на услузи својој земљи и свом народу.

Војска Србије (Фото: www.mod.gov.rs)

Потпуковник Владимир Стојановић, који за вријеме обуке на Копаонику обавља дужност команданта привремене команде, објашњава да се обука припадника Специјалне бригаде у зимским условима реализује и на Копаонику и у ширим рејонима мирнодопског размештаја.

- У првом дијелу данашњег приказа показали смо дејство извиђачких органа зими, што је дио обуке коју реализују сви састави Специјалне бригаде. У другом дијелу приказана је обука у трагању и спасавању, коју реализују специјализовани састави Специјалне бригаде, док смо у трећем сегменту видјели садржај обуке у алпском скијању, који, такође, реализују сви састави Специјалне бригаде - рекао је потпуковник Стојановић.

Он истиче да 51. скијашки полигон Копаоник нуди одличне услове за живот и рад припадника Специјалне бригаде, како за обуку у алпском скијању, тако и обуку у диверзантским дејствима зими.

Војска Србија (Фото: www.mod.gov.rs)

Заставник Иван Милетић командир је тима који је приказао рад извиђачке патроле зими. Тактичка претпоставка његовог тима била је да је извиђачка патрола у току кретања наишла на непријатеља.

- Благовременом одлуком командира одлучено је да се изврши неутралисање непријатеља. Могли сте да видите тактички рад извиђачке патроле и подгрупа из којих се патрола састојала, попут подгрупе за напад и подгрупе за обезбјеђење. Након неутралисања непријатеља, приказан је сегмент извлачења извиђачке патроле и наставак даљег рада - објашњава заставник Милетић и додаје да је цјелокупно људство опремљено посебном опремом која је неопходна за реализацију задатака у зимским условима.

Данашњем приказу дијела обуке припадника Специјалне бригаде у зимским условима присуствовао је и командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан.