latinica  ћирилица
23/01/2020 |  17:05 ⇒ 18:13 | Аутор: РТС

Змије могући извор коронавируса, три кинеска града у изолацији (ВИДЕО)

Кинеска кобра, врста отровнице, могла би да буде оригинални извор новооткривеног коронавируса, тврде научници. Свјетска здравствена организација наставља засједање на коме би требало да одлучи да ли епидемија тог вируса представља ванредну ситуацију на међународном нивоу. Три кинеска града у изолацији. До сада је умрло 25 особа, а скоро 600 је заражено.

Болест је први пут забиљежена крајем децембра 2019. године у Вухану, из кога се великом брзином проширила најприје у Кини, а затим и у многим другим земљама, укључујући САД.

Први случајеви коронавируса забиљежени су код радника или купаца на локалној пијаци, гдје се, осим живог меса, продају и животиње попут птица, магараца, оваца, свиња, камила, лисица, јазаваца, пацова, јежева и гмизаваца, преноси Си-Ен-Ен.

Научници сматрају да је вирус прешао са животиња на пијаци на човјека, а ту теорију засновали су на поређењу генетских узорака коронавируса са свим познатим коронавирусима, уз помоћ протеинских кодова и открили да је протеински код најновијег вируса најсличнији коронавирусу од кога оболијевају змије.

Змије најчешће у дивљини лове слијепе мишеве, а према извјештајима, змије и то врста тајванских, односно кинеских кобри, продавале су се на пијаци у Вухану.

Тиме се, како се наводи, повећава могућност да је вирус са слијепих мишева прешао на змије, а затим на људе.

Ипак, и даље је непознаница како је вирус могао да се прими и код хладнокрвних и код топлокрвних бића.

Аутори извјештаја и други истраживачи морају да провјере поријекло вируса лабораторијским експериментима, а прво је потребно да се дијелови вируса из змија проуче.

Тајванске змије из групе кобри су веома отровна врста змије, карактеристична за централну и јужну Кину.

И Хуанганг и Еџоу у изолацији, у Пекингу отказани сајмови

У покушају да зауставе ширење вируса, кинеске власти су увеле привремену забрану јавног превоза у граду Вухану, који има 11 милиона становника.

Становницима Вухана се савјетује да не напуштају град, и то у тренутку када милиони Кинеза путују кући пред лунарну Нову годину.

Сличне мјере уведене су и у Хуангангу, граду који има шест милиона становника, као и милионском Еџоуу.

У Пекингу су отказани велики јавни догађаји, укључујући два позната новогодишња сајма. Истовремено, Кинеска државна жељезничка група саопштила је да ће путници моћи да добију пуни поврат новца за купљене карте. 

Вирус се проширио и на друге дијелове Кине, а више случајева је забиљежено у другим земљама, укључујући и САД. До сада је умрло 25 особа, а скоро 600 је заражено.