latinica  ћирилица
23/01/2020 |  18:56 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

Посланици СП траже оставку Ђокића

Посланици Социјалистичке партије у Народној скупштини Републике Српске напустили су данашњу сједницу Извршног одбора СП, те одржали састанак Клуба посланика на којем су донијели закључак да од премијера Српске Радована Вишковића траже смјену министра рударства и енергетике и предсједника странке Петра Ђокића.

Након што у Херцеговини није имао кворум за одржавање сједнице Регионалног одбора ИЈ 9, Ђокић је данас сазвао сједницу Извршног одбора Главног одбора у Бањалуци на коју су позвани посланици у Народној скупштини.

Умјесто подршке, Ђокић је од посланика добио захтјев да се смјеста повуче са мјеста министра рударства и енергетике Републике Српске, а по упућеном захтјеву, посланици на челу са шефом Клуба Максимом Скоком, напустили су сједницу и одржали састанак Клуба, на којем је једногласно усвојен закључак да се тражи Ђокићева оставка.

- Јасно је да не постоји подршка за оно што предсједник партије ради у својству министра рударства и енергетике. Наш приоритет је да сачувамо углед партије, углед институција Републике Српске и углед Министарства. Умјесто притисака и избјегавања да се да било какав одговор, боље би било да се повуче са позиције министра, јер то није само наш захтјев, него и захтјев чланства, међу којем је велики број демобилисаних бораца Војске Републике Српске. Веома је важно да нагласимо да предсједник Ђокић није имао подршку партије за потписивање уговора на који је негативно мишљење дало и Правобранилаштво Републике Српске, у случају вјетроелектране Гребак - истакао је Скоко.

Предсједник Градског одбора Социјалистичке партије Бањалука и посланик у НСРС Горан Селак нагласио је да ниједан појединац не може да буде изнад Статута партије или да ради супротно политикама за које се залажу социјалисти, те да је напуштање састанка логичан одговор на покушаје да се заташкају проблеми.

- Интереси појединаца не могу бити изнад Статута и политика за које се бори Социјалистичка партија. С обзиром да са једне стране имамо озбиљне оптужбе упућене према нашем руководству, а са друге стране, умјесто демантија и одговора имамо притиске, лобирања и гурање под тепих свих тих проблема, наша одлука је да напустимо састанак и да предузмемо све кораке да заштитимо и углед Социјалистичке партије и јединство у партији - рекао је Селак.

Он је истакао да, "упркос притисцима, већина социјалиста у Републици Српској чврсто вјерује да је потребна демократска морална обнова и да то мора да крене од самог врха".

- Социјалистичка партија доживљава раст, окупљамо вриједне и добре људе и имамо повјерење грађана. У својим ресорима, социјалисти се боре за напредак друштва и било би нормално да нам је руководство партије примјер професионалности и одговорности. То очигледно није случај и то су препознали многи, а зато ћемо предузети све потребне кораке да сачувамо углед партије и да наставимо да растемо и да се боримо за бољу Српску, али не само ријечима, него резултатима и одговорним радом - поручио је Селак.

Предсједник Регионалног одбора Социјалистичке партије Крајина и бивши министар рада и борачко инвалидске заштите Миленко Савановић поручио је да је оставка најмање што Ђокић може да уради како би допринио партији.

- Борци неће и не желе да опросте овакво понашање, а међу социјалистима је велики број демобилисаних бораца ВРС. Као министар, Ђокић је дјеловао мимо Статута партије, против политика за које се залажемо и противно ставовима Павобранилаштва, а све то да би један припадник паравојне формације која је позната по злочинима над српским народом, добио концесиони уговор. На логично питање, чему све то, нема одговора, него се и даље сплеткари, лобира и покушава игнорисати чињеница да Социјалистичка партија и сви искрени социјалисти неће да буду дио тога - рекао је Савановић.

Повезане вијести:

Извршни одбор ГО СП: Неосновани захтјеви за смјену Ђокића