latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:16 ⇒ 19:30 | Аутор: РТРС

Џакула: Осам милијарди прихода од индиректних пореза

У прошлој години у БиХ прикупљено је око осам милијарди КМ прихода од индиректних пореза, рекао је директор Управе за индиректно опорезивање, Миро Џакула, у емисији Отворено речено Радија Републике Српске.
Миро Џакула - Фото: РТРС
Миро ЏакулаФото: РТРС

Он је нагласио да је финансијска стабилност УИО гарант функционисања свих осталих институција у Српској и БиХ. Џакула је коментарисао и прикупљене приходе од акциза, наводећи да су они намијењени за инфраструктурне пројекте и да њих прикупља Управа, а распоређују институције ентитета.

Говорећи о евентуалном повећању ПДВ-а, Џакула је истакао да је стопа од 17 одсто оптимална и да је не би требало мијењати.

Он је истакао да је прикупљање прихода у оквиру закона неопходно за развој сваке земље. Нагласио је да то није увијек ишло лако, али да је у посљедњих десетак година тај процес све ефикаснији и да је у 2019. години прикупљено око осам милијарди КМ прихода. Говорећи о расподјели прихода Џакула је рекао:

- Мислим да би требало покренути питање промјене одлуке тадашњег високог представника и да се све врати на почетак, а почетак је да се расподјела прихода врши на бази крајње потрошње, односно колики је коефицијент толика је расподјела. Коефицијент се утврди математички.

Џакула је подсјетио да су 2018. уведене и акцизе на нафтне деривате, истакавши да су та средства намијењена за развој и Републике Српске и БиХ.

- Тада смо имали више од 400 милиона КМ више у односу на претходну годину. Акцизе су предвиђене за изградњу путева и остале инфраструктурне пројекте. Управa само прикупља средства, а институције ентитета их распоређују - појаснио је он.

Када је ријеч о доношењу новог закона о ПДВ-у, односно повећању стопе, директор Управе је истакао да не треба журити.

- Мислим да није добро мијењати оно што иде добро. Порезна политика није политика којом се требају рјешавати социјални случајеви. ПДВ са 17 одсто је оптимално рјешење - навео је Џакула.

Коментарисао је и евентуалну промјену система фискализације.

- На нивоу Републике Српске и БиХ нема ниједна институција која се бави сертификовањем пословних софтвера, у смислу да се у њему не може водити двојна евиденција - рекао је он.

Џакула је навео да је плаћање пореза цивилизацијско је питање, напомињући да се прикупљањем прихода земља развија.

Разговор са директором УИО БиХ можете послушати ОВДЈЕ.