latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:42 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Да ли је на помолу нови раскол у СДС?

Састанак градоначелника Бијељине и потпредсједника СДС-а Миће Мићића са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, који је одржан синоћ у Лакташима, заоштрио је односе у врху СДС-а.

Иако Мићић не види ништа спорно у састанку, на којем је, како каже, разговарано о пројектима који у Бијељини не могу бити реализовани без подршке републичких институција, његов страначки лидер Мирко Шаровић поручује да само он може разговарати са Додиком. Састанком нису задовољни ни у бијељинском ПДП-у.

За истим столом, иза затворених врата, Мићо Мићић, Радован Вишковић и Милорад Додик. Иако је разговарно и о политици, главна тема састанка, чији повод су, према Мићићевим ријечима, били проблеми у вези са кредитом бијељинског водовода и канализације, били су локални инфраструктурни пројекти. Прије свега, каже Мићић, ауто-пут, гасификација и дрински насип.

- Не видим шта је проблем што смо се састали. Ваљда је и Бијељина у оквиру Српске и Вишковић и наш предсједник. Причали смо прије свега о ауто-путу и веома је добра информација да ће његова изградња ићи у континуитету и да ће по завршетку моста и дионице до Раче ауто-пут наставити до Бијељине, уз обећање да ће га финансирати Влада Србије - рекао је Мићић.

Да је ово био фокус састанка, саопштили су и из СНСД-а, одмах по његовом завршетку. Подсјећају да је планирано да се у оквиру трасе ауто-пута од Раче према Бијељини, и даље према Бањалуци поставе цијеви за крак гасовода Турски ток. Наглашавају и да је било ријечи о рјешавању имовинско-правних односа за ту трасу.

- С обзиром на то, да је ријеч о великим инфраструктурним пројектима који ће бити од великог значаја са Бијељину и Семберију, али и цијелу Републику Српску потребно је да се чешће одржавају састанци оваквог типа. Такође, на састанку је било ријечи и о потреби да се убрзају активности на изградњи дринског насипа - наведено је у саопштењу СНСД-а.

Лидер СДС-а Мирко Шаровић, отворено негодује због одржаног састанка. У писаној изјави наводи да СДС има јасну политику - са лидерима других странака може да разговара само предсједник ове странке, додајући да са СНСД-ом нема никаквог компромиса.

- Ми ћемо затражити јасну информацију од Мићића, али не треба да буде било какве дилеме да о политичким питањима са лидером неке друге странке, у овом случају са Додиком, може да преговара само предсједник СДС-а. У случају да се било ко не придржава таквих принципа и такве политике мораће да се суочи са одговорношћу и правилима странке - истакао је Шаровић.

Шаровић је потпуно у праву када каже да са предсједником СНСД-а може разговарати само предсједник странке, одговара Мићић. Додаје да је, као градоначелник био на састанку, на којем, понавља није било ријечи о високој политици. Одговоре о овоме, од највећег коалиционог партнера тражи и бијељински ПДП. За њих је забрињавајуће то што нико није знао за састанак, који је како наводе, изазвао забуну у јавности.

- Оно што је забрињавајуће – ко данас прича о озбиљним проблемима у термину од 18 часова, у ресторанима, што је симптоматично, а постоје индиције да се говорило о одређеним политичким дешавањима у Бијељини. Постоје индиције да се ти састанци одвијају у континуитету - рекао је Славиша Марковић потпредсједник ПДП и предсједник ГО ПДП Бијељина.

Од одговора СДС-а, зависиће реаговање ПДП-а. Марковић упозорава - ако се испостави да је СДС преговарала о новој скупштинској већини, трговала са позицијама ПДП-а или са СНСД-ом договарала заједнички наступ на локалним изборима, ПДП ће ускратити повјерење СДС-у. Дође ли до договора СДС-а и СНСД-а, ПДП ће дати свог кандидата за градоначелника, истиче Марковић.