latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:47 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Приједор: Окружни суд одбацио тужбу Владе Српске

Окружни суд у Приједору одбацио је тужбу Владе Српске, односно Министарства управе и локалне самоуправе, против Скупштине града Приједора, у вези са избором чланова двије комисије.

Овом одлуком сви приједлози новоименованих радних тијела, који су достављени Скупштини, у складу су са законом и пословником. Став скупштинске већине је да блокирање рада Скупштине, од локалне опозиције, угрожава интересе грађана Приједора.

У претходном периоду скупштинска већина донијела је одлуку о разрјешењу Комисије за избор и именовања и Комисије за одбор и жалбе, након чега су именована нова радна тијела. Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић поднио је иницијативу ресорном министарству о законитости аката које је донијела Скупштина. Одлука о разрјешењу старих и избору нових радних тијела добила је судски епилог, а тужба је одбачена као неблаговремена.

- Ово је био само један "удбашки" покушај, да се скупштина дисциплинује и да ради по жељама градоначелника и његових ментора. Међутим, како видимо суд то није дозволио и ово нам даје вјеру у суд да ће они радити само у складу са законом - рекао је Далибор Павловић шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини Града Приједор.

Из ДНС-а су иступила четири одборника, због чега, ова странка није могла имати више од два члана у Комисији за избор и именовања, па су именована нова радна тијела - став је скупштинске већине. У ПДП–у кажу, нове одлуке донесене су у складу са законом.

- Сматрамо да су градоначелник и ДНС у овом случају жељели да покажу како скупштинска већина, како је кршила пословник и није радила у складу са законом и на један начин хтјели су да успоре или блокирају рад скупштине и доношења одлука за грађане града Приједора - сматра Далибор Грабеж шеф Клуба одборника ПДП-а у Скупштини Града Приједор.

Скупштина је политички орган и доноси политичке одлуке у складу са законом. Рад опозиције требало би да буде усмјерен ка подстицању бољег рада позиције, категоричан је Жељко Шкондрић, секретар Скупштине града Приједора.

- Опозиција би у сваком нормалном систему требала да подстиче оне на власти да што боље ради. Међутим, у овом случају се десила ствар да опозиција опструише рад скупштине и народски речено "ставља клипове у точкове". Уопште се не понаша у складу са законима - додао је Шкондрић.

Док у одборничком Клубу ДНС–а истичу да ће поштовати одлуку Суда, градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да је недопустиво да државни орган не испоштује закључак Владе Српске, због чега документи нису у року достављени надлежном суду.

- Кабинет градоначелника ће доставити Влади допис у којем ће тражити да се разријеши ово питање јер суштина комплетног спора је суштина политичких проблема у Граду Приједору - сматра Ђаковић.

У ресорном министарству без коментара и поручују да је њихов правни заступник Правобранилаштво Републике Српске, гдје нам данас нису одговарали на позиве.