latinica  ћирилица
23/01/2020 |  19:56 | Аутор: СРНА

"Словачка с болом у срцу прати терор у братској Црној Гори"

Архиепископ михаловско-кошицке Православне цркве чешких земаља и Словачке Георгије у писму подршке СПЦ у Црној Гори наводи да их свештенство, ђаконство и вјерни народ ове архиепископије подржава у вјероисповједничком напору да мирним путем рјешава покушај пљачкања и скрнављења васељенске светиње читавог православља у светородној Црној Гори.
Исак Симићевић на челу литија у Жабљаку (Фото: Спутњик/Црквена општина Жабљак) -
Исак Симићевић на челу литија у Жабљаку (Фото: Спутњик/Црквена општина Жабљак)

У писму се наводи да у Словачкој са великим болом у срцу прате "терор и нападе који се дешавају ових дана у вољеној и братској Црној Гори".

- У вашом апостолском и вјероисповједничком напору да се овај безбожни покушај, који је срам за једну европску државу у 21. вијеку, која хоће да се зове демократском, рјешава мирним путем. У исто вријеме дубоко се клањамо свој браћи и сестрама који су спремни да бране своје прадједовске светиње - навео је владика Георгије.

Он наводи да се свештенство и народ моле за СПЦ, њено свештенство и вјерни народ у Црној Гори.

- Служимо за вас Свете литургије. Са вама смо. Христос Богочовјек који је побиједио таму, нека да да засије свјетлост Његова, братска љубав и мир у Црној Гори. У Христу Распетоме и Васкрсломе Ваш - навео је архиепископ Георгије и сви свештеници, ђакони и Божији народ Епархије михаловско-кошицке, Словачка.