latinica  ћирилица
23/01/2020 |  21:58 ⇒ 22:45 | Аутор: СРНА

Владика Димитрије: Литије могу донијети само добро Црној Гори

Епископ захумско-херцеговачки Димитрије рекао је вечерас након молебана у храму Светог Василија Острошког у Никшићу да је велика част, радост, љубав и благослов бити са народом у литији у граду Светог Василија, истичући да литије организоване након усвајања Закона о слободи вјероисповијести само добро могу донијети Црној Гори.
Никшић (Фото:mitropolija.com) -
Никшић (Фото:mitropolija.com)

- Дошао сам овдје да се научим нечему. Ви сте посланица Божија, ви сте посланица написана не мастилом и на папиру, него ви народе Божији, ваша вјера, ова црква, овдје је посланица написана у срцима свих вас. Ко је паметан и мудар ћути и учи из овог пророчког гласа Божијега који се одашиље од ваших срдаца. Та ваша срца су залог бољитка, залог нашег препорода - рекао је владика Димитрије.

Он је у обраћању вјерницима на никшићком главном тргу истакао да се овим литијама жели правда за све људе свих идеолошких, националних и вјерских опредјељења.

- Ово су литије које само добро могу донијети овој држави, тако да они који говоре да су оне против варају се јер овај народ и ви сви свједочите да сте пуни љубави и да желите да сви уђу у истину и радост Господа - поручио је епископ захумско-херцеговачки.

Више хиљада Пљевљака учествовало је вечерас у литији улицама тог града због усвајања Закона о слободи вјероисповјести.

Литију којој је присуствовало више хиљада грађана предводио је владика милешевски Атанасије, који је претходно служио молебан у цркви Свете Петке.

Свештеник Боривоје Пантић прочитао је саопштење Одбора за одбрану светиња у Пљевљима који је позвао вјернике да у недјељу, 26. јануара, учествују у најмасовнијој литији уочи празника највећег српског просвјетитеља и светитеља Светог Саве.

- Након молебана и литије наша црква је одлучила да тога дана, пошто су нас истјерали из храмова, испред цркве Свете Петке направимо свечану академију поводом прославе Светог Саве. Позивамо вас да та недјеља буде најмасовнија и да благослов Светог Саве буде не само уз нас који долазимо у храмове, него и уз оне који желе да га протјерају из Црне Горе - пренио је Пантић.

Одбор за одбрану светиња позвао је грађане да у још већем броју присуствују литијама, истичући да "борба за одбрану светиња није при крају" и да је "тек почела".

- У сваком тренутку морамо бити спремни на то да ће власт на све начине покушати да разбије наше литије, што је и до сада безуспјешно чинила. Посебно морамо водити рачуна о томе да нас сваку ноћ буде све више. Само бројношћу и истрајношћу можемо натјерати однарођену власт да повуче дискриминаторски закон који је унио немир и смутњу у сваку православну породицу и у цијелу Црну Гору - наведено је у поруци вјерницима.

У саопштењу Одбор је нагласио да Српска православна црква никада у својој осмовјековној историји није била ни против кога, већ је кроз све вјекове била заштитница обесправљеног народа и утјешитељка у свакој невољи.