latinica  ћирилица
24/01/2020 |  09:23 | Аутор: СРНА

Међународна заједница ће пажљивије пратити правосудне предмете у БиХ

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер рекао је да ће међународна заједница пажљивије пратити правосудне предмете у БиХ јер је то била једна од примједби грађана и нагласио да је важан елемент реформа Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/.
Јохан Затлер, шеф Делегације ЕУ - Фото: РТРС
Јохан Затлер, шеф Делегације ЕУФото: РТРС

- Мој одговор је да смо их чули и да смо те теме ставили на агенду. Предвиђамо низ састанака и покретање платформе већ наредног мјесеца којом ће управљати невладине организације. То би био простор за размјену мишљења о ономе што грађани желе, а то је да нико није изнад закона, да нема корупције у правосудном систему и да се предмети рјешавају у разумном року - каже Затлер.

Он је навео да је једна од замисли цијепање ВСТС-а на тужилачки и судски дио, као и евентуално парламентарни надзор у оквиру неких парламентарних тијела.

Према његовим ријечима, још један елемент је пријава имовинских картона, не само ради пријаве, него да они буду праћени и контролисани, а предвиђа се и једна јединица у ВСТС-у уз међународни надзор европских судија и тужилаца.

- Пратите хоће ли бити усвојен нови закон о ВСТС-у у овој години. Јесте захтјевно, али није немогуће - рекао је Затлер за Независне новине.

Затлер је рекао и да ЕУ у БиХ може урадити и све и ништа, те наглашава да се његова овлаштења заснивају на исказаној жељи ове земље да буде чланица.

- На вашим је лидерима колико ћете брзо напредовати. Ми нисмо колонијална сила, нисмо ОХР и немамо бонска овлаштења, нити су нам потребна. Процес почиње тако што једна земља искаже жељу да постане чланица. А, ако жели бити дио овог клуба, онда мора прихватити правила, односно правно насљеђе ЕУ које чини десетине хиљада прописа - наводи Затлер.

Он је изразио наду да се околности у БиХ полако мијењају.

- Имамо нови састав Савјета министара и сличну структуру странака на свим нивоима, што је добра полазна основа, тако да сам оптимиста да ћемо остварити више него прошлих година, дефинитивно више у односу на прошлу - нагласио је Затлер.

Говорећи о Изборном закону БиХ, Затлер је истакао да није касно да буде измијењен до локалних избора који би требало да буду одржани у октобру.

- ЕУ има неколико пројеката. Један је и пилот-пројекат којим се тестира електронско гласање. Ту имамо и питања регистрације гласача, бројања гласова и друга. Сљедећег мјесеца ћемо имати састанак са свим политичким партијама да бисмо разговарали како брзо унаприједити одређене ствари. То су краткорочна рјешења, а генерална идеја је да са свеобухватнијом реформом идемо до избора 2022. године - каже Затлер.

Он је оцијенио да би било корисно и здраво да општи и локални избори буду обједињени у исти циклус.