latinica  ћирилица
24/01/2020 |  11:13 ⇒ 11:52 | Аутор: Агенције

Вухан гради додатне болнице; Људи се на улицама руше од исцрпљености (ВИДЕО)

Смртоносни коронавирус потекао је из града Вухана и брзо је почео да се шири најприје тим градом од 11 милиона становника, да би потом болест прешла и у околне гадове, али и сусједне државе.

Здравствена комисија Вухана потврдила је да су болнице препуне због чега се убрзано граде додатне болнице, пише Вол Стрит Журнал. Истовремено, свјетски медији преносе снимке на којима се људи на улицама Вухана руше од исцрпљености.

Блокада улаза и излаза до сада је уведена у најмање десет градова у централном делу земље - у Вухану и у девет сусједних градова, међу којима су Хуанганг, Чиби, Синдјијанг, Сијантао. Сви припадају провинцији Хубеј, средишту заразе.

Болест је потврђена и у најмногољуднијим кинеским градовима Пекингу и Шангају, али и у околним државама. Случајеви заразе забиљежени су и ван Кине - у Хонгконгу, Макау, Тајвану, Тајланду, Сингапуру, Вијетнаму, САД, Јапану и Јужној Кореји, али већину тих људи чине они који или потичу из Вухана или су недавно били у том граду.

До сада је од посљедица коронавируса преминуло 26 особа, док је више од 800 људи заражено. Ипак, из Свјетске здравствене организације сматрају да је још рано подизати ниво опасности на онај који означава ванредну опасност за цијели свијет.

Повезане вијести:

СЗО: Препорука свим земљама да се припреме за ширење заразе

Змије могући извор коронавируса, три кинеска града у изолацији (ВИДЕО)