latinica  ћирилица
24/01/2020 |  13:40 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

У свакодневном контакту са СЗО због коронавируса

У вези са појавом новог коронавируса чланови Комисије за спровођење међународних здравствених прописа у БиХ су у свакодневном контакту са Свјетском здравственом организацијом /СЗО/ чије препоруке благовремено дијеле са свим нивоима здравствених власти у БиХ.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

Из Министарства цивилних послова у Савјету министара саопштено је да је јуче одржан први састанак Одбора за хитне случајеве при овој комисији коју чине представници Министарства цивилних послова, Института за јавно здравство Републике Српске, Завода за јавно здравство Федерације БиХ и Одјељења за здравство и остале услуге Брчко дистрикта.

Извор преноса коронавируса још увијек није познат, нити је у потпуности јасан обим преношења са човјека на човјека.

Комисија је упозната о томе да Одбор за хитне случајеве СЗО сматра да је још прерано за проглашавање међународне ванредне ситуације.

Са циљем јачања мјера сузбијања и ублажавања посљедица СЗО је почела са активностима мултидисциплинарне мисије која укључује присуство међународних и локалних експерта.

С обзиром на то да се очекује да се даљи међународни "извоз" случајева може појавити у било којој земљи, све земље би требало да се припреме за спречавање, укључујући активни надзор, рано откривање, изолацију и управљање случајевима, праћење контаката и спречавање даљег ширења заразе коронавирусом, наводи се у саопштењу.

Од земаља се захтијева да размјењују информације са СЗО према међународним здравственим прописима.

У саопштењу се додаје да ће, будући да је ријеч о новом коронавирусу, глобална заједница наставити са активностима солидарности и сарадње, са циљем идентификовања извора овог новог вируса и истраживања за развој потребног лијечења.

Повезане вијести:

СЗО: Препорука свим земљама да се припреме за ширење заразе