latinica  ћирилица
24/01/2020 |  16:11 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Братићу мјесто потпредсједника НСРС, ако СНСД добије потпредсједника ФБиХ

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је да Бошњаци морају бити сагласни са тим да СНСД има потпредсједника ФБиХ уколико желе разговарати о томе да се Сенад Братић врати на мјесто потпредсједника Народне скупштине Републике Српске.
Народна скупштина Републике Српске (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Народна скупштина Републике Српске (Фото: banjaluka.rs.ba)

Додик је истакао да се на тај начин Братић може вратити на мјесто потпредсједника парламента Српске, али не може се на то везати договор о Савјету министара, јер је то завршено.

Он је рекао да не може ићи договор на договор и увијек испочетка да се нешто договара, јер је то завршена прича, те да очекује да Млађен Божовић из ДНС-а буде именован за министра за људска права и избјеглице у Савјету министара.

- Сада Бошњаци хоће да условљавају именовање Божовића, које очигледно нема ниједан проблем, са поновним именовањем Братића на мјесто потпредсједника Скупштине - изјавио је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је рекао да су договор на нивоу Савјета министара и расподјела позиција завршени, али да је захтјев Бошњака ако желе разговарати да се Братић врати на мјесто потпредсједника Народне скупштине легитиман, као што је легитиман и захтјев да СНСД има потпредсједника ФБиХ.

Додик је рекао да у Савјету министара нико не може бити оптимистичан, као што ни он сам није оптимистичан у Предсједништву БиХ, јер је БиХ једна депресивна структура.

Коментаришући изјаву предсједника СДС-а Мирка Шаровића да је новоизабрани Савјет министара лоше почео мандат у, како је рекао, крњем саставу, без оптимизма и потенцијала, Додик је рекао да Савјет министара прије свега није влада и као такав је узурпирао многа мјеста Предсједништву и ентитетима на шта нема права и то ће захтијевати одређену врсту расправе.

Одговарајући на питање шта мисли о иницијативи да се повећају плате у заједничким институцијама, Додик је рекао да је против повећања плата на заједничком нивоу, јер је ту огромна потрошња и запослено 23.000 људи, док је 2000. године то било три хиљаде.