latinica  ћирилица
24/01/2020 |  19:52 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

МУП Српске: Прошле године евидентирано 4.900 миграната

Број кривичних дјела у Српској у прошлој години смањен је за три одсто. Статистика показује и да Полиција Републике Српске има најбоље резултате у региону. Међутим, са 118 погинулих у саобраћају, у односу на број становника, још смо у европском врху.

Број кривичних дјела општег криминалитета, имовинских кривичних дјела и разбојништава у 2019. је у паду, а безбједност је на задовољавајућем нивоу, кажу у МУП-у Српске. Задовољни су резултатима постигнутим у прошлој години.

- Број кривичних дјела смањен је за три одсто. Евидентирано је 13 убистава. Четири су почињена од стране непознатих особа, а једно необјашњено кривично дјело убиства је почињено над особом чији су иницијали МУП-а на подручју Полицијске станице Источно Сарајево - рекао је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Српске.

Директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум рекао је да је, према статистичким подацима, МУП најбољи у региону.

Он је додао да је, у односу на 2018. годину, број кривичних дјела општег криминала, имовинских кривичних дјела, пљачке у опадању, док је једини пораст броја крађа забележен за 4,7 посто.

- Сигурносна ситуација у Републици Српској је на задовољавајућем нивоу - рекао је Ћулум, прецизирајући да је циљ Министарства унутрашњих послова да у наредних десет година број погинулих у саобраћајним несрећама буде испод 100.

Статистика за прошлу годину показује и мање саобраћајних незгода и броја погинулих него у 2018. али у МУП-у сматрају да је то далеко од задовољавајућег.

Да би тај циљ био остварен, МУП Српске поставиће нове надзорне камере и набавити још десет пресретача.

Контрола саобраћаја биће на вишем нивоу. Полиција најављује и да ће наставити контролу илегалних прелазака миграната.

Директор полиције Српске Дарко Ћулум рекао је да је прошле године Министарство унутрашњих послова регистровало 4.900 миграната, што је око шест процената више у односу на 2018. годину.

- Они улазе преко Србије, на територије полицијских одељења Бијељине, Фоче, Зворника ... У посљедње вријеме све је више њих у Херцеговини и сви се крећу у правцу Унско-санског кантона - рекао је Ћулум и додао да мигранти на територију Српске долазе из 30 различитих земаља.

Ћулум је навео да је у 2019. години откривено 29 кривичних дјела трговине људима, а, како каже, мигранти су у Републици Српској починили 16 кривичних дјела док Лукач је додао да међу њима није било тежих кривичних дјела.

МУП Српске лани је тужилаштвима поднио 6.448 извјештаја против 6.240 лица, због сумње да су починили 7.611 кривичних дјела.