latinica  ћирилица
24/01/2020 |  20:06 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

У Кини драстичне мјере због коронавируса

Свјетска здравствена организација препоручила је свим земљама да се припреме за ширење коронавируса и предузму мјере предострожности. До сада је умрло 25 особа, а више од 800 обољело.

Блокада улаза и излаза до сада је уведена у најмање десет градова у централном дијелу Кине, у Вухану, гдје се вирус појавио, и у девет сусједних градова.

Болест је потврђена и у најмногољуднијим кинеским градовима Пекингу и Шангају, али и у околним државама - Хонгконгу, Макау, Тајвану, Тајланду, Сингапуру, Вијетнаму, САД, Јапану и Јужној Кореји.

Већина заражених је из Вухана или су недавно били у том граду, у којем живи 11 милиона становника.

Болест је потврђена и код пацијената у Европи. Наш познати фудбалски тренер, Владо Каралић, који живи у Кини, каже да велике панике међу Кинезима нема.

- Кинези су један дисциплинован народ и поприлично плашљив, али опет не теже паници. Ја сам данас путовао кроз Вухан, гдје се стајало возом, али нико није улазио нити излазио јер је град полузатворен - наводи Каралић.

Ипак, ситуација није нимало наивна. Друштвеним мрежама шире се снимци људи заражених вирусом, како падају на улици.

- Најгоре од свега је што се константно питате да ли су ваши објекти адекватни да одговоре на било какве компликације које настану као посљедица ове инфекције. Не знате шта да очекујете - каже Џорџ Диаз, шеф Одјељења за заразне болести Провиденце.

Кинези убрзано граде нове болнице, због мањка смјештајних капацитета. У Вухану ће за чеири дана бити завршена болница са 1.000 кревета.

- Само јуче смо имали 5.000 пацијената на прегледима. Стопа заузетости медицинских кревета је 97 одсто. И још очекујемо већи број пацијената који ће бити задржани на лијечењу - навео је Чунг Кин Лаи, директор болнице у Хонг Конгу.

Многе земље суспендовале су летове из заражених дијелова Кине. Горан Миловановић из Бијељине, који ради у Вухану, у вријеме епидемије није био у Кини.

- Кад сам хтио да се вратим рекли су ми да се не враћам до даљњег, да ће се помјерити почетак школске године тамо гдје радим и да не купујем карту - истиче Миловановић.

У Кини, гдје сутра почиње обиљежавање Кинеске Нове године, многи градови су отказали славља.