latinica  ћирилица
25/01/2020 |  09:42 ⇒ 11:46 | Аутор: Независне

Царински терминал Градишка од понедјељка на новој локацији (ФОТО)

Новосаграђени царински терминал Градишка с радом почиње у понедјељак, потврђено је Независним из Управе за индиректно опорезивање БиХ.
Царински терминал - Фото: nezavisne novine
Царински терминалФото: nezavisne novine

- Пресељење остатка опреме, са садашњег терминала, биће завршено током овог викенда, тако да ће царински терминал на новој локацији почети с радом првог радног дана идуће седмице - речено нам је из УИО БиХ.

На овај начин биће олакшано функционисање дијела града у којем се сад налази царински терминал и гдје су константно блокаде улица због великог броја камиона који не могу да стану у постојећи терминал, већ се паркирају у околним улицама.

Наиме, пресељењем на нову локацију сви камиони ће се од доласка у царински терминал до завршетка поступка царињења налазити на новој локацији изван града.

Наравно, потпуна функција новог граничног прелаза у Градишци биће могућа тек након изградње новог моста на ријеци Сави. Радови на изградњи моста, а на које се чекало скоро 16 година, теку онако како је планирано.

Из Градске управе Градишка поручују да је отварање новог царинског терминала за локално становништво релативно добра вијест.

- У сваком случају, отварање новог терминала донијеће измјештање гужви из града на приградско насеље, али без изградње заобилазнице, која је у току, као и изградње новог моста, те гужве нећемо избјећи - рекао је Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Новоизграђени модерни царински терминал у Градишци, подсјетимо, грађен је по европским нормама. Изградња објекта трајала је 19 мјесеци, а било је ангажовано 50 радника, гдје спадају грађевинци високоградње и нискоградње, металци, занатлије, машинци, електричари и водоинсталатери.

Гранични прелаз садржи централни објекат, царинску контролу, објекте за контролу путника и возила, фитосанитарну контролу, технички преглед возила, ветеринарску инспекцију, контролне кабине, ресторан, шпедитерске блокове, санитарне објекте, саобраћајну инфраструктуру, укључујући вертикалну и хоризонталну саобраћајну сигнализацију.