latinica  ћирилица
25/01/2020 |  10:33 ⇒ 12:19 | Аутор: srpskainfo.com

Да ли Социјалистичку партију чека судбина ДНС?

Да ли Социјалистичку партију Републике Српске чека судбина ДНС и да ли ће њен лидер Петар Ђокић успјети да се одржи у фотељи упркос притисцима из властите странке, али и чињенице да му и коалициони партнери полако окрећу леђа – питања су око којих се ломе копља у протеклих неколико седмица, пише портал Српскаинфо.
Прес Ђокића - Фото: РТРС
Прес ЂокићаФото: РТРС

Да је Ђокићева фотеља у Министарству енергетике и рударства, на чијем се челу налази, на климавим ногама било је јасно још прошле године након што је МУП Српске поднио против њега извјештај Републичком јавном тужилаштву због сумње да је учествовао у незаконитостима у случају пословања ЕФТ Рудник и Термоелектрана Станари.

То је тада изазвало бијес премијера Радована Вишковића, који га је смијенио, али је Ђокић, захваљујући врху коалиције, ипак успио да се извуче и опстане на том мјесту.

Међутим, након тога Ђокић је стављен под лупу коалиционих партнера и питање је дана када ће га “пустити низ воду“.

Али, нису само коалициони партнери незадовољни Ђокићем. Незадовољство већ одавно влада и у његовој странци и било је само питање времена када ће “тиха“ побуна да прерасте у јавну.

Концесија
То се управо десило ових дана када су поједини високопозиционирани људи из СП прво стидљиво почели поручивати Ђокићу да је вријеме “за моралну обнову кадрова“, да би све кулминирало у четвртак увече када су на сједници Извршног одбора затражили Ђокићеву смјену, а потом и да одступи с мјеста министра.

Повод за то је била концесија за вјетроелектрану Гребак за коју је негативно мишљење дало Правобранилаштво Републике Српске, али је Ђокић, како тврде “побуњени“ чланови СП, упркос томе, из ко зна којих разлога, ипак додијелио концесију некадашњем припаднику јединице Ел Муџахид.

Њихов захтјев за смјену Ђокића је на сједници ИО одбијен. Након тога је “одметнута“ петорка донијела закључак да траже од премијера Вишковића да смијени Ђокића.

Народни посланици
Можда би њихов захтјев изгледао безначајан да су у питању неки “обични“ чланови странке, а не петоро од укупно 7 посланика у парламенту Српске, укључујући и шефа Клуба СП Максима Скоку. Поред њега, глас против Ђокића су дигли и посланица Андреа Дорић, те њене колеге Горан Селак, Саво Вулић и Ристо Марић.

Преостала двојица посланика у НСРС, Далибор Стевић и Срђан Тодоровић, за сада су на страни партијског шефа. Бар тако тврди Ђокић.

Без обзира на њих двојицу, сигурно је да ће владајућа коалиција морати бирати између Ђокића и подршке најмање петоро посланика СП у НСРС.

И нису они једини; подршка Скоки и осталим посланицима стиже и од многих других чланова СП, чиме је притисак на Ђокића, али и владајућу коалицију још већи.

Притисци
Извори Српскаинфо из ове странке тврде да незадовољство у СП траје већ одавно, те да је Ђокић тога свјестан, али да ни по коју цијену не жели да се одрекне фотеље.

Умјесто да одступи, Ђокић већ дуже вријеме врши притисак на људе у регионалним одборима и на разне начине од њих изнуђује подршку. Питање је дана када ће ти људи преломити и окренути му леђа – истиче извор Српскаинфо.

Додаје да је сасвим извјесно да ће Ђокић на крају морати да оде или ће у противном странка пући не на два, већ на неколико дијелова.

Сличан модел
Тренутна дешавања у СП јавност несумњиво подсјећају на она у ДНС од прије годину и по дана када се странка поцијепала на два дијела. И тада је цијепање кренуло од посланика у НСРС, што је довело на формирање Демоса, а касније и оставке Марка Павића.

Ђокић, који треба да бира да ли му је важнија фотеља или мир у странци, за сада не намјерава да одступи, већ је умјесто тога, по узору на Павића, одлучио да предложи искључење незадовољних чланова.

Кренуо је од Скоке, Селака и Савановића, те најавио распуштање Градског одбора Бањалука.

Међутим, извори тврде да на овај начин Ђокић само покушава да купи кратак опстанак на челу странке, али да ће се ускоро показати да он нема већинску подршку и да ће морати да оде.

Пријетња распадом
Да ли би му се ово могло одбити о главу, као у случају ДНС и Павића?

Предсједник Института за друштвена истраживања из Бијељине Драго Вуковић сматра да је Ђокић направио лош потез који би могао да уништи странку. Он истиче да постоји сличност између садашњих дешавања у СП и оних раније у ДНС, али да се плаши да би ово могло бити погубно за социјалисте.

– Искључење кључних људи из странке ми личи на дешавања у ДНС, али се бојим да за социјалисте то буде са лошијим посљедицама. Социјалисти нису јака партија. Они су се само учаурили у једну позицију која није толико јака, али која може да буде битна у неким политичким математикама – истакао је Вуковић.

Додаје да су, у сваком случају, посљедња дешавања јако лоша по СП, те да би било много боље да ријеше проблем случаја “Ђокић“, умјесто да се распадну.

Замор материјала
Вуковић истиче да ниједан лидер не би смио бити важнији од странке, па ни Ђокић. Ако је циљ да се странка подијели због Ђокића онда је то, како наводи Вуковић, лоше за политичко стање у Српској.

Вуковић подсјећа да су социјалисти већ одавно у некој врсти кризе која се држала под контролом.

– Много се тога издешавало. Прво приче око Ђокићеве дипломе, па онда спорна диплома предсједника Градског одбора СП у Зворник Владимира Мијатовића. Када томе додамо незадовољно чланства СП у Брчком и приче око непотизма, односно да је Ђокић поставио свог сина на мјесто директора у једном предузећу&хеллип; Све то показује на озбиљну кризу у тој странци – истиче Вуковић.

Сама чињеница да је Ђокић већ годинама лидер странке, сматра он, говори о замору “материјала“ и да је вријеме да то мјесто препусти неком другом.

Вуковић је поновио да није добро ни за једну странку ако се због лидера почне цијепати, односно ако се пред чланство стави избор – странка или “ја“.

Симовић: Расподјела моћи доводи до сукоба
Доктор политичких наука Владо Симовић истиче да га дешавања у СП уопште не изненађују, јер је то пракса која се дешава и која ће се дешавати у свим странкама у БиХ.

– У скоро свим странкама у БиХ су идеолошко програмске вриједности све мање битне, а чланству је све више стало до моћи унутар партије и изван ње. Самим тим, када се десе сукоби унутар партија, они су по правилу везани само за расподјелу моћи, а мање за одређене политике, идеје и вриједности. Вјерујем да је то случај и са СП – истиче Симовић.

Не желећи да улази у конкретна дешавања у СП, Симовић истиче да у оним странкама у којима постоји дио оних који својим хтијењима и жељама не остварују онај ниво моћи и власти за који вјерују да им припада, они по правилу имају сукоб са моћнијим од себе.

С друге стране, како наводи Симовић, они који дуго владају у одређеним странкама ријетко желе да дијеле своју моћ са дијелом партије који је у успону, а који жели веће и значајније улоге у странци.

– У таквим ситуацијама долази до сукоба. То видимо не само на примјеру СП, већ и на примјеру других политичких партија у Српској – закључује Симовић.