latinica  ћирилица
25/01/2020 |  15:28 ⇒ 18:00 | Аутор: СРНА

Црква остаје за дијалог, Марковић покушава да манипулише

Митрополија-црногорско приморска поручила је да остаје отворена за почетак истинског и транспарентног дијалога са властима о свим отвореним питањима, а најважније од њих је дискриминаторски Закон о слободи вјероисповијести, који је произвео нежељене посљедице по друштво у Црној Гори, те да премијер Душко Марковић покушава да манипулише грађанима.
Православна митрополија црногорско - приморска (фото:mitropolija.com) -
Православна митрополија црногорско - приморска (фото:mitropolija.com)

- Све чему смо досад свједочили представљало је само симулацију дијалога, без икакве жеље за истинским договором са стране власти - нагласили су у Митрополији.

Из Митрополије су нагласили да је црногорски премијер Душко Марковић, који је и замјеник предсједника ДПС-а, јуче учинио груб покушај манипулације грађанима прогласивши митрополита Амфилохија за челника неког политичког покрета, а као аргумент је навео да се митрополит састао са дијелом црногорске опозиције.

- Он није објаснио да ли би то у исто вријеме значило да се митрополит ставио на чело Владе Црне Горе кад се сусрео са њим на дан изгласавања дискриминаторског и антиуставног законског прописа о обрачуну са Српском православном црквом или се ставио на чело Велике Британије, кад се јуче срео са амбасадорком те земље у Црној Гори...- наведено је у саопштењу.

У саопштењу Митрополија црногорско-приморска оцјењује да се не може сматрати озбиљном Марковићева тврдња да у литији нема мјеста за Црногорце.

Према наводима из Митрополије, сви грађани Црне Горе, без обзира на етничко и национално опредјељење, имају своје мјесто на литијама које Црква организује.

Из Митрополије су напоменули да се молебани и литије одржавају да би Црна Гора била боља и напреднија.

- На литијама нема никакве пропаганде о томе да ће Црна Гора бити српска, јер је она једнако свих нас - и Срба и Црногораца и свих других који у њој живе. Не очекујемо од замјеника предсједника једне грађанске партије, поготово не од премијера једне државе која себе назива грађанском, да ту стварност оспорава - поручују из Митрополије.

Што се тиче алузија на сликање тробојки по Црној Гори, Митрополија наводи да није ни организатор ни учесник тих акција, те подсјећа Марковића да је партија којој припада на више избора излазила са тробојкама.

Митрополија сматра да би Марковић требало да препусти Павославној цркви старање о духовним потребама православних Срба и Црногораца, а да би приврженост "грађанској и демократској" Црној Гори најбоље показао водећи рачуна о животном стандарду свих грађана.