latinica  ћирилица
25/01/2020 |  18:23 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Репрезентација Региона за особе са Дауновим синдромом одиграла утакмицу у Бањалуци (ФОТО)

Особе са Дауновим синдромом крећу у нове побједе! Репрезентација БиХ, Србије и Црне Горе, током припрема за Европско првенство за особе са Дауновим синдромом у малом фудбалу, одиграла је у Бањалуци утакмицу са функционерима и министрима.

Репрезентација Региона бивше Југославије за особе са Дауновим синдромом одиграла је у Бањалуци утакмицу која је и припрема за велики меч у фебруару у Турској, на првом Европском првенству особа са Дауновим синдромом.

Репрезентација је састављена од по четири особе са Дауновим синдромом из Србије, Црне Горе и Републике Српске ће, а утакмица је одиграна у склопу манифестације "Дани Европског фудбала за особе са Дауновим синдромом".

Циљ манифестације је, прије свега, подизање свијести грађана о особама са Дауновим синдромом.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић, који је учествовао у данашњој утакмици, рекао је да особе са Дауновим синдромом могу много да учине за друштво и за себе, те да је потребно развијати свијест о њима и њиховим могућностима.

- Вјерујем да ће побиједити једна идеја да се обрати пажњу на ову дјецу, њихове породице и хуманост и да разумијемо да су то одлични људи који много могу - истакао је Касиповић.

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић навео је да сваком дјетету пружити дати шансу да покаже своје потенцијале.

Директор Даун синдром центра Бањалука, Зоран Јелић, рекао је да је ово историјски догађај у Бањалуци, односно највећи антистигма пројекат у Републици Српској који ће помоћи развоју свијести о особама са Дауновим синдромом.

Подсјећамо, екипа наше телевизије и режисер Денис Бојић снимају филм о овим младим људима. Филм носи назив "Шампиони", јер они то и јесу.