latinica  ћирилица
25/01/2020 |  19:42 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

Бања Врућица незамјењива у опоравку кардиоваскуларних болесника

Без бањске рехабилитације нема потпуног опоравка кардиоваскуларних болесника. Бања Врућица, специјализована за та обољења, незамјењива је у опоравку. На то су указали и стручњаци из региона, на манифестацији Дани Бање Врућице.

Више од 50 одсто становништва Српске и БиХ, умире због кардиоваскуларних болести. За лијечење постоје центри за интервентну кардиологију, али и неколико кардиохируршких центара. Након два, три дана у здравственој установи, пацијенти опоравак настављају у бањи, а за седмицу или двије боравка овдје, враћају се нормалном животу.

- С обзиром да је велики притисак на болницу у смислу доласка нових пацијената, присиљени смо да се растерећујемо према нижем рангу болница и према установама које врше рехабилитацију. Бања Врућица је сертификована, најбоља у региону установа за такву врсту третмана - истакао је кардиолог Драган Унчанин.

Кардиолог Јасмин Чавлук додаје да је Бања Врућица незамјенљиво партнер.

- То је високо квалификована установа, са добрим кадром и опремом да се кардиорехабилитација квалитетно уради код свих пацијената, без обзира  на то да ли је то након акутног инфаркта, имплантације стента или кардиохируршких операција - истиче Чавлук.

У лијечењу кардиоваскуларних обољења и здравствене установе настоје да иду у корак с временом. Чине то и у УКЦ-у Српске у Бањалуци.

- У завршној фази је припрема отварања кардиохирургије у УКЦ у Бањалуци. То ће сигурно регрутовати значајан број корисника који ће долазити на рехабилитацију у Бању Врућицу - каже Милан Латиновић, руководилац Одсјека за болничку здравствену заштиту Министарства здравља и социјалне заштите.

Бања Врућица из године у годину проширује и услуге и капацитете.

- Акценат је ове године на развијању наше двије пословне јединице које су отворене, а то је Етно село Усора и специјалистички центар и изградња и завршетак једне специјалне болнице - појаснио је Драган Богданић, директор ЗТЦ  Бања Врућица Теслић.

Прошлу годину Бања Врућица завршила је с рекордних 240.000 ноћења. Први пут, гости из иностранства били су бројнији од домаћих, а највише долазе из Хрватске, Словеније и Србије.

Изградњом ауто-путева и увођењем нискобуџетских авио-линија, очекивања су да ће их у наредном периоду у великом броју бити из Скандинавије и неких других европских држава.