latinica  ћирилица
25/01/2020 |  19:45 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Експанзија изградње станова у Требињу

Експанзија изградње станова у Требињу се наставља. Пропорционално са бројем нових зграда, расту и цијене, али и потражња.

Иако се стан у новоградњи тешко може наћи по цијени нижој од 1.700 КМ по квадрату, већина станова буде распродата и прије почетка градње.

Нове зграде ничу свуда, од ужег центра града до периферије. У посљедњих неколико година цијели нови квартови промијенили су изглед града, а како на југу грађевинска сезона траје цијелу годину, ради се без паузе.

Инвеститори кажу да је Требиње атрактивно и да се исплати радити.

- Све иде узлазном путањом, цијене расту, продаја никад није била боља - истиче Миладин Стевић из фирме МИС Инвест Требиње.

За посљедњих неколико година цијене квадрата у Требињу повећане су за 20 до 30 одсто, и сада се могу мјерити са цијенама у много већим центрима. Тренутно је најнижа цијена 1.700 КМ, па све до 2.700, зависно од локације и квалитета градње.

Мирко Станковић из Агенција за некретнине Еуропартнер каже да се све тражи, од малих станова од 30 до 40 квадрата, до оних великих.

Без већих проблема се продају и мали, па чак и луксузни, тзв. пентхаус станови од 150 квадрата.

Стевић додаје да купују и домицилни, али и они са стране из дијаспоре, из Бањалуке, Бијељине.

Већина домаћих купаца без великог, дугорочног кредита не може купити стан. Тако је урадила и породица Носовић.

- Дуго смо тражили стан, на крају смо задовољни, мада су цијене високе за наш стандард - каже Милица Носовић.

Расту и цијене земљишта и саме градње, а грађевинари имају додатни проблем и у недостатку радне снаге. Зато је за очекивати да у догледно вријеме раст цијена некретнина неће бити заустављен.