latinica  ћирилица
25/01/2020 |  19:50 ⇒ 21:42 | Аутор: РТРС

Кинеска Нова година у Бањалуци

Кинеска Нова година обиљежена је у Бањалуци, у организацији Конфуцијевог института.

Нову годину кинеском предсједнику Си Ђин Пингу честитао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, са жељом да сарадња БиХ и Кине буде додатно конкретизована на Самиту иницијативе "Појас и пут", у априлу.

Кинеска Нова година или Празник прољећа, у Бањалуци је обиљежена програмом, који су у Културном центру Бански двор извели полазници Конфуцијевог института Бањалучког универзитета, те студенти и ученици основних и средњих школа са којима Конфуцијев институт сарађује.

Професорка кинеског језика на овом институту Гао Јанг појаснила је да се Кинеска нова година традиционално прославља у кругу породице при чему се ужива у празничкој трпези коју сви заједно спреме. Важно је, додала је, да се на врата и зидове исписују добре жеље за укућане и да се у црвеним ковертама дјеци и унуцима поклања новац.

Овим је обиљежено и двије године од оснивања Конфуцијевог института у Бањалуци.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да овај институт први у Европи по својим активностима, што је за похвалу с обзиром да је и један од најмлађих.

Према његовим ријечима, кроз Институт приближавају се култура, традиција и обичаји Кине и Српске, а имао је и низ активности гдје се радило на приближавању културе два народа.

- Ове године имамо амбизиозне планове, најавили смо отварање Конфуцијеве учионице у Гимназији, а мислим да ћемо успјети покренути студијски програм изучавања кинеског језика у оквиру Филолошког факултета при чему имамо подршку институција, Владе, ресорног министарства, предсједника Републике - рекао је Гајанин.

Замјеник градоначеника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да су за Бањалуку од важности и обиљежавање двије године од оснивања института и прослава Кинеске нове године, јер то говори да је добар домаћин и да има шта да понуди, али и да може градити притељства са значајним економијама и друштвеним заједницама, као што је Кина.

Празник прољећа у Кини се традиционално обиљежава у кругу породице, уз богату празничну трпезу, која симболизује здравље, изобиље и благостање у новој години.