latinica  ћирилица
25/01/2020 |  19:53 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

Митрополит поручио: Вратите Његоша на Ловћен и укините безакоње

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је црногорском предсједнику Милу Ђукановићу и премијеру Душку Марковићу да, уколико желе да буду запамћени као истински владари Црне Горе, врате Његоша у његову црквицу на Ловћену, те укину безакоње које је изавало отпор у народу.
Амфилохије (фото: Sputnik / Дејан Симић) -
Амфилохије (фото: Sputnik / Дејан Симић)

Митрополит Амфилохије је позвао црногорску власт на истински дијалог којег до сада није било.

Владика Амфилохије, који је служио молебан у манастиру Морача, истакао је да се први пут у историји Манастира Мораче, дугој 770. година, појавила власт која сматара да јој припада ова светиња.

- Овдје је васкрсао народ! Не знам да ли се памти да је народ овако васкрсао у Црној Гори. И ви сте се сабрали овдје у знак отпора против тог безакоња које је проглашено за закон, који се намеће Црној Гори, јединственог таквога типа у Европи - рекао је владика Амфилохије.

Он је изразио наду у Бога да ће црногорска власт схватити и одбацити то безакоње, као и то да ће то бити побједа човјечности, људскости, истинске државности.

-ч Било би добро да ови које је вријеме избацило да буду на челу Црне Горе данас пониште то безакоње које су прогласили... То неће бити ничији пораз. То ће бити побједа правде и истине Божије, братске љубави. То је оно за шта се и ми молимо и вечерас овдје и широм Црне Горе - рекао је владика Амфилохије.

Коментаришући поједине изјаве да се налази на челу црногорске опозиције, владика је истакао да је на челу Цркве Божије која је опозиција била од када постоји, да је то наслиједио од својих предака Немањића и свих оних који су бранили и уграђивали себе у ову светињу.