latinica  ћирилица
26/01/2020 |  08:55 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

Број жртава земљотреса у Турској повећан на 35

Број жртава земљотреса, који је погодио исток Турске, повећан је на 35, а спасиоци и даље трагају за преживјелима испод рушевина стамбених зграда, рекли су званичници.
Посљедице земљотреса у Елазигу (фото: news.sky.com) -
Посљедице земљотреса у Елазигу (фото: news.sky.com)

Министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да је 18 људи погинуло у провинцији Елазиг, а још четворо у сусједној Малатји у земљотресу магнитуде 6,9 степени по Рихтеру који је у петак послијеподне погодио регион.

Национална агенција за ванредне ситуације саопштила је касније да је погинуло још девет лица.

Повријеђено је 1.556 људи, од којих је 34 на интензивној њези, али нису у критичном стању, рекао је министар здравља Фахретин Коча.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган посјетио је јуче најгоре погођене области и присуствовао сахрани мајке и сина, који су погинули у земљотресу.

Ердоган је упозорио људе да "не шире трачеве" и информације типа рекла-казала о томе како се држава није припремила за земљотресе.

- Не слушајте трачеве и гласине, не слушајте негативну пропаганду и знајте да смо ми ваше слуге - рекао је Ердоган, пренио је Јуроњуз.

Министар за околину Мурат Курум рекао је да се у двије провинције срушило око 30 објеката.

Хипоцентар земљотреса магнитуде 6,9 степени по Рихтеру био је на дубини од 6,7 километара недалеко од града Сирвиџе, у провинцији Елазиг. Након овог услиједили су потреси слабије јачине од 5,4 и 5,1 степен.

Елазиг се налази око 750 километара источно од Анкаре.