latinica  ћирилица
26/01/2020 |  11:14 ⇒ 27/01/2020 | 07:24 | Аутор: СРНА

Додик сутра у Скопљу са Пендаровским и на Светосавској академији

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик путује сутра у дводневну посјету Скопљу, гдје ће се састати са предсједником Сјеверне Македоније Стевом Пендаровским.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Састанак Додика и Пендаровског биће одржан сутра са почетком у 17.00 часова, речено је Срни у кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

Након разговора са Пендаровским, српски члан Предсједништва БиХ од 19.00 часова присуствоваће Светосавској академији, гдје ће му бити уручено највеће признање српског народа у Сјеверној Македонији - Светосавска повеља.

Одлуку о додјели овог великог признања једногласно је донио Организациони одбор за обиљежавање националног празника Срба у Сјеверној Македонији "Светосавска недјеља 2020", на приједлог Српске заједнице у тој земљи.

Светосавска повеља додјељује се Додику за изузетан допринос у афирмисању српског националног питања у цијелом региону и за значајан допринос у очувању српства и српске културе и традиције у Македонији.

Лидеру Срба у Републици Српској ово високо признање додјељује се и за залагање за успостављања јединства унутар српског народа у цјелини и успостављање добре сарадње и разумијевања између Српске и Републике Сјеверне Македоније.

На Светосавској академији предвиђено је обраћање српског члана Предсједништва БиХ, као и предсједника Владе Сјеверне Македоније Оливера Спасовског, а Светосавски бесједу требло би да одржи професор Дарко Танасковић.

Након академије поводом Савиндана, српски члан Предсједништва БиХ требало би да присуствује свечаној вечери са истакнутим личностима из јавног и друштвеног живота Сјеверне Македоније.

Другог дана посјете Скопљу, Додик ће обићи насеље Кучевиште-Скопска Црна Гора, гдје ће га дочекати предсједник Српског културног, просвјетног и информативног центра Богољуб Нинић.

Након обраћања, Додик и Нинић присуствоваће културно-умјетничком програму у Основној школи "Ћирило и Методије" у Кучевишту.