latinica  ћирилица
26/01/2020 |  19:50 | Аутор: РТРС

Посланици СП: Остајемо јединствени, Ђокић мора да оде

Главни одбор Социјалистичке партије на сједници у Добоју донио је одлуку о искључењу Максима Скока, Горана Селака и Миленка Савановића, а ту одлуку ће морати да потврди и Конгрес СП.
Максим Скоко - Фото: РТРС
Максим СкокоФото: РТРС

Посланици Социјалистичке партије у НСРС који су тражили смјену предсједника Петра Ђокића са позиције министра рударства и енергетике и са мјеста предсједника партије, кажу да остају јединствени у својим ставовима без обзира на одлуке предсједника партије, који их је у Добоју, како кажу, дочекао с обезбјеђењем пред вратима.

Посланици СП су јединствени у ставу да се ради о нелегалној одлуци, која је донесена на нелегално заказаној сједници, а умјесто разговора о реалним проблемима, чији је највећи дио управо предсједник партије, у страху се организују сцене и медијске представе у режији Ђокићевих послушника, кажу посланици.

- Очекивали смо овакве потезе, али ово никако није крај наше борбе. Понудили смо Петру Ђокићу излазну варијанту, били смо спремни да повучемо захтјев за моменталну смјену и оставку уз гаранцију Ђокића да ће се повући и са мјеста министра и предсједника партије у наредна три мјесеца. Да му тако пружимо прилику да допринесе стабилизацији партије и да се бар једном понесе часно према партији која је њему дала све. Он је ипак спреман да уништи партију, што је нама било јасно, али жељели смо да то покаже пред јавности и свим социјалистима. Имамо наравно право жалбе на ову нелегалну одлуку, искључење мора да потврди Конгрес који нас је и бирао, а остаје чињеница да су Ђокићу лични интереси далеко изнад интереса партијец - истакао је Горан Селак по зваршетку сједнице.

Солидарност и подршку Скоку, Селаку и Савановићу изразили су остали народни посланици, који су нагласили да одлуке које Петар Ђокић у свом личном интересу не могу имати подршку народних посланика, као што нема подршку ни партијска репресија и угрожавање уставних начела према којима извршна власт чији је он дио, одговара законодавној.

- Санкционисање народних посланика, људи који су овој партији донијели резултате, гласове и позиције са којих предсједник покушава да кажњава за вербални деликт, представља одуговлачење неминовног, јер упркос притисцима и уцјенама, сљедеће чиме ће предсједник озбиљно да се позабави јесте питање да ли ће чекати смјену или ће понудити оставку. А народни посланици имају подршку чланова и подршку активиста и имају оно што недостаје и Ђокићу и неколицини његових послушника, а то су снага и енергија - каже шеф Клуба посланика СП у НСРС Максим Скоко.

Посланици у НСРС Андреа Дорић, Саво Вулић и Ристо Марић истичу да је ово очекиван потез предсједника Ђокића, али да не постоји начин да посланици СП одустану од својих захтјева.

- Ради се о нелегалној сједници и нелегалним одлукама које представљају наставак самовоље и претварања Социјалистичке партије у партију једног човјека. Наравно, нећемо дозволити да било ко подређује партију личним интересима и у вези с тим смо јединствени - каже народни посланик Саво Вулић.

Бивши министар регионалног одбора Крајина, Миленко Савановић истакао је да је предсједник Ђокић потврдио да су му сујета, лични интереси па чак и муџахедини важнији од Социјалистичке партије, која му је дала све у животу, а коју је сада спреман да уништи да би сачувао фотеље.

- Петар Ђокић је тражио да посланици повуку захтјев за његову смјену, али на то нико није пристао. И сада се тражи излаз из ове ситуације, али захтјеви су јасни и оправдани. Да је било воље за разговор о добробити партије, не би се режирале сцене у Добоју, фалсификовали извјештаји о сједницама Одбора и подршци Ђокићу и уопште не би дошло до захтјева за смјену јер било који предсједник партије, с таквим аферама би се повукао сам - каже Миленко Савановић.