latinica  ћирилица
26/01/2020 |  19:59 | Аутор: РТРС

Додатни подстицаји за повећање наталитета у Српској

У овој години, додатни подстицаји за повећање наталитета у Српској!

Осим материнског додатка од 405 марака за све незапослене породиље, Влада послодавцима рефундира 100 одсто бруто плате за породиље.

Плате, порези и доприноси за запослене породиље од 1. јануара на терету су буџета.

Од 2011. број новорођених у Српској пао је испод 10.000 годишње, па је свака мјера корак напријед.

- Ове мјере ће итекако допринијети и у погледу стимулације и у погледу одлучивања младих брачних парова да заснују породицу. Овим мјерама повећава се свијест о озбиљности Владе или власти у бризи за народ у Републици Српској - рекао је Раде Симеуновић из Удружења породица са четворо и више дјеце ''Здрав разум'' у Бијељини.

На овај начин стимулисано је рађање дјеце а послодавци растерећени.

- Кад радница оде на трудничко ми морамо другог да примимо. Много нам значи да покријемо то радно мјесто и да иде све по плану, да немамо додатног трошка - истиче Радо Малетић, директор предузећа "Пасс".

У прошлој години, Фонд је рефундирао 80 одсто бруто плата породиљама и издвојио 39 и по милиона за ове намјене.

Сада потпуно рефундира бруто плате, па су повећана и планирана средства.

- У 2020. години то ће бити око 45 милиона и тај тренд ће наставити да расте у 2021, тако да до неких 50 милиона марака очекујемо да ће у 2021. бити неопходно за издвајање средстава за ову намјену - наводи Недељко Јовић, директор Јавног фонда дјечије заштите Републике Српске.

Свака запослена породиља има гарантовану плату у стоодстотном износу годину, или годину и по - за треће, свако наредно дијете и близанце.

Незапослене мајке у истом периоду добијају матерински додатак од 405 КМ. Укинут је услов да морају бити на бироу најмање шест мјесеци.

- У 2019. години издвојено је око 25 милиона КМ за матерински додатак. Укидањем ових шест мјесеци очекујемо да ће тај број доћи сигурно на 6.000 незапослених породиља и да ћемо издвајати онај износ који је био планиран, око 30 милиона КМ за незапослене породиље на основу материнског додатка - појаснио је Јовић.

Уведено је и ново право за родитеље његоватеље дјеце са тежим тјелесним обољењима, који ће од идућег мјесеца добијати 25 одсто од најниже плате.

- Сигурно ћемо у будућности тражити модел бољи него што је сада, с обзиром на то да управо ти људи 24 сата треба да проведу уз дијете - кжае министар здравља Ален Шеранић.

Реформом дјечије заштите предвиђено је да, до краја године, буду формиране филијале и пословнице Фонда дјечије заштите у свим општинама и градовима.

То ће корисницима омогућити брже подношење захтјева и рјешавање предмета.

Ради остваривања права корисника, буџет Фонда дјечије заштите константно се повећава. У односу на 2018.годину када је био 79 милиона, у овој години планирано је 28 милиона више.