latinica  ћирилица
27/01/2020 |  14:50 | Аутор: РТС

Београд: Концентрација штетних честица и даље висока

У већем дијелу Србије пада киша, а на планинама има снијега, док је температура висока за ово доба године. Пролазак ослабљене фронталне зоне антициклона из области Јадрана креће се ка истоку земље. Зато је концентрација ПМ-10 честица у ваздуху нижа него претходна два дана.

Промјена времена утицала је и на смањење загађења ваздуха, рекао је Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине.

Како је појаснио, промјеном метеоролошкихи прилика отклоњена је топлотна инверзија која је протеклих дана са високим температурама и ведрим ноћима одржавала концентрацију загађујућих материја на високом нивоу.

- Врло важно је да је Влада поставила проблем загађења на највиши ниво агенде, и да ће у наредном периоду, на средњерочном и дугорочном плану бити мјера у смислу превенције и смањења загађења. Вјерујем да ће у наредном периоду грађани Србије удисати ваздух какав удишу становници Европе - истакао је Радовић.

Према његовим ријечима, када се говори о аеро-загађењу, мора се имати на уму и микроклима и географски положај земље.

На питање могу ли акутна рјешења да ријеше хронични проблем, Радовић наводи да у рјешавању проблема загађења постоје краткорочне, средњорочне и дугорочне мјере.

- Оне иду од модернизације енергетских постројења до редукције саобраћаја у урбаним срединама. Повећање енергетске ефикасности, модернизација постројења су најважније мјере, јер оне значе редукцију фосилних горива - напоменуо је Радовић.

Кретање ваздуха и евентуалне сњежне падавине у наредном периоду, каже Радовић, могле би да допринесу смањењу загађења ваздуха.

У претходна два дана ваздух у одређеним дијеловима Београда био је веома загађен.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине, концентрација ПМ-10 честица у појединим дијеловима Београда, Нишу, Ваљеву, Косјерићу, Новом Саду и даље је на високом нивоу.